Василий Петренко е новият музикален директор на Кралската филхармония

Василий Петренко е новият музикален директор на Кралската филхармония

42-годишният руски диригент

42-годишният руски диригент ще започне своя петгодишен договор с Кралската филхармония през август 2021г. Назначението на Василий Петренко съвпада с важно събитие за оркестъра – неговата 75-годишнина, тъй като ансамбълът е основан веднага след края на Втората световна война през 1946г. от знаменития британски маестро сър Томас Бийчъм. „Радвам се да стана музикален директор на този етап от историята на Кралската филхармония. Този оркестър, с неговите изключителни музиканти и ясна визия на ръководството, има огромен потенциал. Това ще бъде една нова глава за един оркестър със славно минало и високи амбиции за бъдещето…“, заяви Петренко.

Музикален директор на Кралската филхармония в последните години от 2009г. бе Шарл Дютоа, който обаче бе освободен след обвинения в сексуално насилие, предявени към него в края на миналата 2017г. Сега Василий Петренко, който ще го наследи, се радва на много добър прием в Ливърпул, където води филхармоничния състав на града от 2006г. насам. Към датата на назначението си в Лондон /2021г./, руският диригент вече ще има 15 успешни години зад гърба си с музикантите от Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул - не само като най-младият шеф-диригент в тяхната история, но и изобщо като един от най-дълго служилите диригенти там. Какви са отзивите за новата позиция на Петренко – научаваме от списанието BBC music, което цитира някои мнения: „Неговото титулуване като Музикален директор е знаменателно“, казва управляващият директор на Кралската филхармония Джеймс Уилямс, а тромпетистът в състава Адам Райт говори за създаването на „уникална музикална синергия между Василий и музикантите от оркестъра“. Повод за тези думи е факта, че оркестърът и диригентът вече са работили заедно в Лондон, и то върху две грандиозни произведения: „Реквием“ на Верди, изпълнен миналата година в Royal Festival Hall, и Симфония №2 „Симфония на възкресението“ от Малер, представена преди две години в Royal Albert Hall.

В свои интервюта Василий Петренко е споделял, че не е имал за цел да емигрира, но постепенно кариерата му се развила в тази посока. Завършил е Петербургската консерватория, през 2002г. побеждава на конкурса за оркестрови диригенти „Кадакес“ в Барселона, следват концерти с различни европейски оркестри, за няколко години ръководи Петербургския симфоничен оркестър. Импресарската агенцията IMG поема ангажиментите му, а кандидатурата за главен диригент на Кралската филхармония на Ливърпул е пробив за него – избран е единодушно от всички музиканти и дебютът му с този оркестър слага началото на изключително успешната кариера на един млад руски диригент във Великобритания.