Лия Петрова подготвя нов албум

Лия Петрова подготвя нов албум

През есента на 2018г.

Лятото ще бъде наситен сезон в календара на Лия Петрова. Младата българска цигуларка подготвя нов звукозаписен проект, който се очаква да излезе през септември 2018г. под знака на Orchid Classics. Той ще включва Концерта за цигулка от Карл Нилсен и Първия цигулков концерт от Сергей Прокофиев. „Логично след като имах възможността да спечеля конкурса „Нилсен“, мисля, че това беше едно добро решение, за да представя себе си, както и Оркестъра от Одензе“, посочи Петрова в ефира на Класик ФМ радио.

В момента Лия Петрова се подготвя за участие в концерт на оркестъра Sofia Symphonics, създаден от Маестра Любка Биаджони. На 15 юли в рамките на Тиролския фестивал в Ерл, Австрия, цигуларката и диригентката ще изкушат почитателите на класическия звук с рядко изпълнявания Концерт за цигулка от британския композитор Уилям Уолтън. „Наистина концертът е свирен малко- има само 3-4 записа, които могат да бъдат намерени. Смятам, че той е страхотен“, заяви Лия Петрова.

След като зае първото място на Международния конкурс „Карл Нилсен“ през 2016г., талантливата музикантка получи нова покана от Дания. Тя ще изпълни Цигулковия концерт на Чайковски в съпровод на Симфоничния оркестър на Одензе. Музикалното събитие на 7 септември ще премине под диригентската палка на Николай Знайдер. Лия Петрова ще интерпретира Концерта за цигулка на Бетовен в Мюнхен /8 август/ с Камерен оркестър Нифенбург, дирижиран от Мануел Наври, а също и в Хайделберг /26 септември/ с Филхармоничния оркестър на града под палката на Елиас Гранди.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с цигуларката Лия Петрова в звуковия файл под снимките от последната й фотосесия вляво.