„Фестивал Баренбойм“ в Театро Колон

„Фестивал Баренбойм“ в Театро Колон

Буенос Айрес, Аржентина

Вчера в Буенос Айрес, Аржентина, бе открит „Фестивал Баренбойм“. Културното събитие носи името на изтъкнатия диригент и пианист Даниел Баренбойм, който е и негов артистичен директор. Проявата съдържа симфонични концерти и оперен спектакъл. Постановката, с която се откри фестивала, бе операта „Тристан и Изолда“ от Рихард Вагнер, режисирана по великолепен начин от Хари Купфер. Продукцията е дело на Берлинската Щатсопер „Унтер ден Линден“, чието ръководство е поверено на Баренбойм.

75-годишният маестро ще се качи за първи път на пулта в родния си град. Той непрекъснато подчертава ролята на музиката като среда за размисъл. С тази идея Баренбойм поставя певческите и актьорски задачи на изпълнителите, които е избрал. В образа на Тристан ще се превъплъти опитния немски тенор Петер Зайферт, а за ролята на Изолда ще се редуват в отделните спектакли сопраните Аня Кампе и Ирене Теорин. Съвместната сценична работа на Зайферт и Кампе е известна и от постановката „Валкюра“ от Рихард Вагнер, която режисира Вера Немирова по време на Великденския фестивал в Залцбург през миналата година.

Почитателите на симфоничната музика в Буенос Айрес ще чуят изпълненията на Щатскапеле Берлин под палката на Даниел Баренбойм. В програмата са включени четирите симфонии на Йоханес Брамс, цикъла „Образи“ от Клод Дебюси /по повод 100 години от кончината на композитора/, както и музиката от балета „Пролетно тайнство“ от Игор Стравински.

„Фестивал Баренбойм“ продължава до 22 юли в аржентинската столица.