Френската национална библиотека придоби ценни ръкописи на Дютийо, Месиен и Ибер

Френската национална библиотека придоби ценни ръкописи на Дютийо, Месиен и Ибер

В Париж

Френската национална библиотека спечели ценни ръкописи от Колекцията Аристофил по време на търг, проведен наскоро в Париж. Културната институция успя да придобие оригиналната партитура на „Метаболи“ от Анри Дютийо за сумата от 143 000 евро. Библиотеката се пребори за ръкописа на „Възвисяване“ от Оливие Месиен, като плати 188 500 евро, но получи и оригинала на „Феерия“ от Жак Ибер.

Най-високата цена по време на наддаването, организирано в реномираната френска аукционна къща „Друо“, достигна ръкописът на първата версия на „Сцени от „Фауст“ на Гьоте“ от Роберт Шуман. Той бе продаден за 650 000 евро, а първоначалните изчисления сочеха между 500 000 и 600 000 евро. Другата „звезда“ в колекцията от ръкописи, партитури, писма и графични материали е първата версия на речитатива и арията на Сузана от последното действие на операта „Сватбата на Фигаро“ от В.А.Моцарт. За съжаление, тя не намира новия си собственик, тъй като не бе достигната минималната цена, която варираше между 400 000 и 500 000 евро.

Въпреки че прогнозите на аукционната къща за ръст в общия размер на продадените уникати не се сбъднаха, имаше впечатляващи резултати при някои предмети на изкуството. Партитурата, която надмина очакванията, бе ръкопис на „Красива нощ“ – една от първите песни на Клод Дебюси. Нотният текст с автограф от композитора бе оценен първоначално между 12 000 и 15 000 евро, но бе продаден за рекордните 78.000 евро!