Нов филм за Шотландското национално музикално училище

Нов филм за Шотландското национално музикално училище

Участват Бенедети и Изерлис

Националното музикално училище на Шотландия „St Mary’s“, разположено в Единбург, излъчи нов късометражен филм за музиканти от световна величина, които са възпитаници на учебното заведение. В лентата, озаглавена „Playing“ 19-годишната цигуларка Софи Уилямс и 18-годишният челист Хю МакКей обсъждат представянията си пред публика, които се натрупват, и очертават плановете си за бъдещето, докато се подготвят да напуснат единствената шотландска специализирана музикална школа. Софи е заснета по време на урок от майсторския клас в Единбург на изявената млада цигуларка Никола Бенедети, която наскоро бе избрана за председател на Асоциацията на европейските преподаватели по струнни инструменти. Във филма Хю получава напътствия от именития челист Стивън Изерлис в Лондон. Последният споделя в кадър: „Най-важното нещо за музиканта е да раздвижи аудиторията си, да говори с нея. Нервите не са толкова лоши неща, паметта постепенно изчезва, но малка неточност няма значение за аудиторията. Ако нямате нерви, тогава сте толкова сигурни в себе си, че не сте заинтересовани. Нуждаете се от уязвимост като музикант, за да "говорите" с допълнителна интензивност“.

Д-р Кенет Тейлър, който ръководи Националното музикално училище на Шотландия, подчертава, че „филмът акцентира само на две от пътуванията на многобройните ученици, които се подготвят да напуснат училището и да преминат в следващия етап на музикалното си образование. Той е достъпен за гледане онлайн на училищния уебсайт, а първите два филма се оказаха много популярни и събраха десетки хиляди мнения след тяхното излъчване“.

Първото заглавие от филмовата поредица - "Practising" бе показано за първи път през ноември 2017 г. Няколко месеца по-късно, през март 2018 г., се появи „Composing“, а последният късометражен проект ще се нарича „Да бъдеш музикант“. Той се очаква да бъде готов за излъчване през есента на 2018г.