Започна 70-тото издание на Фестивала “Екс ан Прованс”

Започна 70-тото издание на Фестивала “Екс ан Прованс”

Прованс”

Един от най-престижните музикални форуми в Европа бе открит за 70-ти път. Международният фестивал “Екс ан Прованс” започна тазгодишното си издание с нов прочит на едноактната опера “Ариадна на Наксос” от Рихард Щраус. Премиерната продукция е ръководена от Кейти Мичъл, която е добре известна с работата си през последните издания на феста с режисьорските си решения в постановките “Алчина” /показана в Болшой театър през 2017г./, “Пелеас и Мелизанда” и др. Талантливата англичанка е избрала да работи с диригента Марк Албрехт, а за главната роля е определила норвежкото сопрано Лизе Давидсен. През 2015г. младата оперна надежда спечели първото място в Международния конкурс на името на Кралица Соня и взе Първа награда на авторитетния конкурс “Опералия”, основан от тенора Пласидо Доминго. През сезон 2018/2019г. възпитаничката на Музикалната академия “Григ” в Берген и Кралската музикална академия на Дания ще дебютира под светлините на прожекторите на “Ковънт Гардън” - Лондон в три Вагнерови заглавия: “Рейнско злато”, “Валкюра” и “Залезът на боговете”. Спектакълът “Ариадна на Наксос” ще се играе до 16 юли включително.

Два от акцентите в афиша на фестивала “Екс ан Прованс” са световната премиера на операта “Седемте камъка” от съвременния чешки диригент и композитор Ондрей Адамек, написана специално за феста, и френската премиера на операта “Орфей и Маджнун”, която ще бъде изпълнена на френски, английски и арабски езици от международен състав, дирижиран от Басем Акики. Над музиката й са работили Дик ван дер Харст, Хауърд Мууди и Монейм Адван. Както споделя фестивалният директор Бернар Фокрул, това юбилейно издание е подчинено на две основни теми: “от една страна, любовните чувства, а от друга- връзката ни с миналото във всички форми- митологични, исторически, археологически и т.н.”

Припомняме, че през юни тази година Академията, създадена към фестивала, навърши 20 години от своето създаване с поредица от музикални събития. В рамките на официалната програма на феста, стартирала на 4 юли, предстоят още спектакли, концерти, майсторски класове и срещи с публиката, които ще продължат до 24 юли 2018г.