Веско Ешкенази: „Концертът на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам е мечта, която се осъществява“

Веско Ешкенази: „Концертът на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам е мечта, която се осъществява“

30 юни, 20:00ч., зала 1 на НДК

За първи път в България ще пристигне пълния състав на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам. Легендарният оркестър със 130-годишна история ще изнесе концерт на 30 юни от 20:00 часа в зала 1 на НДК в София, а солист ще бъде световноизвестният цигулар Веско Ешкенази . Той вече 18 години е първи цигулар на авторитетния оркестър. „Идването е знаково за мен. Меко казано е мечта, която се осъществява“, сподели изтъкнатият български музикант в ефира на Класик ФМ радио. „Когато спечелих конкурса за концертмайстор, си казах „Ето аз стъпих на върха“. Но когато влязох в концертната зала, не беше така. Тогава изведнъж разбираш, че трябва да правиш това, което си постигнал и че то никак не е лесно. Имаше моменти на съмнение или незнание, имайки предвид че това е оркестър с традиция….След една година пробен период по-възрастните колеги дадоха голям плюс за това, че се интересуваш от тях и от начина, по който свирят. Това са неща, които трябва научиш, а няма от кого, освен от тях. Аз бях на 29 години, когато започнах в този оркестър“, разказа Веско Ешкенази.

Още през 2000 г. един от най-големите холандски ежедневници – „Де Телеграф“ – определя Веско Ешкенази като „брилянтен цигулар“ след интерпретацията му на Първи концерт за цигулка на Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Други паметни концерти са изпълненията на Концерт за цигулка в ла мажор на Моцарт под диригентството на Марис Янсонс, цигулковите концерти от Дворжак под диригентството на Сър Колин Дейвис и от Брух в сол мажор под диригентството на Анкуш Курам Баа – всички с Кралския Концертгебау оркестър. Веско Ешкенази е музикант с гъвкав и разнообразен подход към интерпретациите на творби от Бах, Моцарт и Дворжак – толкова обичани, колкото и тези на композитори като Шимановски, Барбер, Гершуин и Пиацола. През 2016 г., заедно с кралския оркестър, е номиниран за най-престижната награда „Грами“ в раздела „Най-добри оркестрови записи“ за изпълнението на Петата симфония на Сергей Прокофиев.

Концертът на водещия европейски и световен оркестър е част от турнето „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ /RCO meets Europe/, което включва концерти в 28-те страни-членки на ЕС. На сцената на зала 1 на НДК публиката ще чуе и Младежка филхармония „Пионер“, откъдето започва творческия път на Веско Ешкенази. Младите български музиканти ще бъдат подготвени предварително от своя диригент Любомир Денев-младши. Появата им е част от проекта Side by Side, който приобщава млади музиканти към високата класа на кралския оркестър. „Всеки един млад талант ще дели един пулт с оркестрант от състава на оркестъра. Така и звукът се променя. Този урок, който получават за един ден, може би не биха получили за една година в обикновени условия. Аз не знам до последния момент кой ще свири с мен на един пулт“, разкрива Веско Ешкенази.

През април 2009г. камерния състав на Концертгебау- Амстердам пристига в България в рамките на Европейския музикален фестивал. Тогава солист е Веско Ешкенази, а диригент –Мартин Панталеев. „Това беше уникално събитие. За първи път името на Концертгебау присъстваше на българска сцена и това беше знаково. Бях сигурен, че един ден целият оркестър ще дойде в София и това вече е реалност. В залата имаше едно „жужене“ не само аплауз, но и възторг на хората, които чуваха този звук, който беше наистина различен“, спомня си Веско Ешкенази.

На 30 юни 2018г. за първи път в България ще дирижира маестро Даниеле Гати, който вече два сезона е шеф-диригент на Кралския Концертгебау Оркестър. „Това е един от най-големите диригенти на нашето време и е в редицата на велики диригенти като Абадо, Шаи, Мути, Джулини. Той е може би не само най-добра диригентска техника, но и собствена трактовка на абсолютно всички произведения. С нас успява да вземе своето и ние да му дадем това, което трябва от нас. Интересна е симбиозата“, пояснява Веско Ешкенази.

От Националния дворец на културата напомнят, че билетите са в продажба на касите на Билетен център – НДК, като има 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение. Резервации могат да бъдат правени през онлайн платформата на НДК.

Какво е да си концертмайстор на „Най-добрият оркестър в света“? Как се промени звученето на Кралския Концертгебау оркестър? Какви са забавните моменти по време на репетиции? Отговорите на тези и други въпроси ще откриете в интервюто на Георги Митов-Геми с Веско Ешкенази в звуковите файлове под снимките вляво.