Мишо Йосифов: „България има едно добро джаз бъдеще“

Мишо Йосифов: „България има едно добро джаз бъдеще“

Днес в София Лайв Клуб

„България има едно добро джаз бъдеще“, заяви тромпетистът Михаил Йосифов в ефира на Класик ФМ радио броени часове след завръщането си от Швейцария, където участва в турнето на формацията Pink Martini, за да свири и дирижира „Младите в джаза“. Концертът ще се проведе тази вечер, 14 юни, от 20.00ч. в София Лайв Клуб /подлеза на НДК/ в рамките на фестивала Sofia Jazz Peak, който гостува на 18-тото издание на Европейския музикален фестивал. Билети ще откриете на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на място 1 час преди началото на концерта.

В предаването „Сутрешно кафе“ Михаил Йосифов разкри концептуалния замисъл на програмата, която ще представят ръководените от него студенти от Биг Бенда към катедра „Поп и джаз изкуство” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”: „Разнообразен репертоар с повече певци. Опитал съм се да запозная младежите с целия диапазон на бигбендовото изкуство. Ще изпълним първата песен на Ела Фицджералд „A tisket A tasket“ и ще продължим с произведения на Каунт Бейзи, Тито Пуенте и др. Моята идея като преподавател е младите да имат зад гърба си изсвирени парчета от всеки жанр“. По думите на музиканта, възпитаниците му „звучат доста професионално на този етап. Това естествено е учебен Биг Бенд, но концертите им стават музикални събития!“.

Михаил Йосифов коментира и понижения интерес към определени специалности във ВУЗ-а и по-специално към духовите инструменти. „Причините са предимно икономически, тъй като хората не виждат голяма реализация за себе си като музиканти. Аз съм приел като мисия да демонстирам, че се изхранвам като музикант и това запалва младите хора, които виждат алтернативата да бъдат музиканти“. Според джаз изпълнителя, „в нашия отдел в НМА певците са най-много. Следват китарите и барабаните. От духовите инструменти сме малко проблемни с тромбона, но от догодина Вили Стоянов ще преподава този инструмент на няколко нови студенти“.

Защо предстоящия концерт е важен не само за близките, приятелите, състудентите и преподавателите на талантливите младежи, а и за по-широката аудитория, ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми с Михаил Йосифов в звуковия файл под снимката вляво.