Подготвят музей на Алфредо Краус на Канарските острови

Подготвят музей на Алфредо Краус на Канарските острови

Догодина

Правителството на Канарските острови и Международната фондация на името на Алфредо Краус приключиха работата си по инвентаризация на артистичното наследство и личните вещи на тенора, които бяха пренесени от Мадрид и Лансароте на Гран Канария. Те ще бъдат съхранявани и изложени в залите на бъдещия музей, посветен на изтъкнатия испански оперен певец, чието местоположение предстои да бъде обявено скоро. Предвижда се дигитализирането на част от архивите, като документи и фотографии, които вече са подредени в каталог.

Съветникът по финансовите въпроси и председател на местното правителство Педро Хусто Брито и председателя на Фондация „Алфредо Краус“ Роза Краус бяха единодушни, че на първо място трябва да бъдат положени усилия за запазването на сценичните костюми на прочутия тенор. По думите им, те трябва да бъдат подложени на обработка, която специалистите могат да извършат в Мадрид или в Гран Канария. Брито и Краус представиха пред медиите партитурата на операта „Фаворитката“ от Гаетано Доницети, в която Алфредо Краус играе през 1960г. в Милано. Върху нея се забелязват бележките, които тенорът е поставял собственоръчно, поради което може да се направят заключения за начина му на работа. Сред вещите на певеца е шапката, с която обича да пътува на кораб, снимки с Мария Калас в единствения спектакъл, в който играят заедно, фотоси с Шон Конъри, Пласидо Доминго, Сара Монтиел, кожа от норка, с която се снима в Ню Йорк за обложката на албум на EMI. В архива на Алфредо Краус се съдържат над 5000 снимки, костюми, отличия, нотни текстове с лични бележки, програми, отзиви и критики, както и плакати от концерти в различни страни. Към пианото, с което репетира в къщата си в Лансароте, може да се добавят скулптурни бюстове и картини, които са част от наследството на Алфредо Краус.

Международната фондация работи по създаването на Школа по пеене, която да бъде кръстена на Алфредо Краус, както и по организацията на следващия конкурс на негово име, в който вече са се записали 104 претенденти за отличията от 27 националности. Той ще се проведе през 2019г., когато се очаква и музеят да отвори врати.