Българин стана втори на финала на Junior Guildhall Lutine Prize

Българин стана втори на финала на Junior Guildhall Lutine Prize

Младият кларинетист

Младият български кларинетист Мариан Божидаров зае второ място на финала за престижното отличие Junior Guildhall Lutine Prize. Отличието на Гилдхол скуул се присъжда на млади таланти, като неговия еквивалент е златен медал за онези, които завършват авторитетната британска консерватория. Официалното събитие се проведе на 2 юни 2018г. в концертната зала Milton Court, разположена в непосредствена близост до Барбикан център в Лондон.

В момента 12-годишният възпитаник на НУМСИ “Христина Морфова“ - Стара Загора се обучава с пълна стипендия в едно от водещите академични, спортни и артистични училища във Великобритания- Уитгифт, тъй като през 2017г. спечели Международния музикален конкурс на учебното заведение. Сумата в размер на 100 000 британски лири включва и платени уроци при Андрю Маринър – първи кларинетист на Лондонския симфоничен оркестър и син на легендарния диригент сър Невил Маринър. В края на март 2018г. Мариан Божидаров бе солист в изпълнението на Концерта за кларинет в ла мажор от В.А.Моцарт, който прозвуча в концертната зала „Кадоган хол“ в Лондон под съпровода на Кралския филхармоничен оркестър и членове на Уитгифт оркестра, дирижиран от музикалния директор в Уитгифт Розанна Уитфийлд. /на снимката/

Мариан Божидаров е израснал в семейство на музиканти от Военния оркестър на Втора тунджанска лека механизирана бригада. Даровитият кларинетист е лауреат на Деветия международен конкурс за Немска и Австpийска музика „MAGIC” и на XXIII Национален конкурс за Българска музика „Върбан Върбанов”. Носител е на Гран При от 10-тото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ в София. Активно участва в майсторските класове на Петко Радев /в Миланския оперен театър „Ла Скала“, Вангел Тангъров /Теxas State University/, Филип Купе /Парижка национална опера/ и др.

Първа в надпреварата за Junior Guildhall Lutine Prize стана 18-годишната испанска цигуларка София Гомес Алберто, която от една година учи в Лондон. Тя впечатли журито със своите интерпретации на първата част от Соната за цигулка № 3 от Едвард Григ и „Цигански напеви“ от Пабло Сарасате. Наградата й се състои в концерт с един от съставите на Junior Guildhall, парична сума и подготвителна програма в Кралския музикален колеж в британската столица.