Мила Георгиева свири с Гил Шахам в нов диск

Мила Георгиева свири с Гил Шахам в нов диск

Но „традицията на записите изостава“

Изявената българска цигуларка Мила Георгиева се включи в записите на новия албум на нейния колега Гил Шахам, който ще бъде издаден през 2019г. Американският музикант работи по следващия си музикален проект със Симфоничния оркестър SWR /обединяващ Оркестъра на Радио Щутгарт и Оркестър Баден-Баден–Фрайбург/, в който Георгиева работи като концертмайстор. В ефира на Класик ФМ тя разкри, че за тази цел Шахам се появява в звукозаписното студио с три лъка и две цигулки, като избира звука на своя Страдивариус – „Графиня Полиняк“ от 1699г. С този инструмент той записва три от 5-те цигулкови концерта на Моцарт под диригентството на Никълъс Макгигън.

„Оркестрантите имат доста добри условия за работа на Запад“, подчертава Мила Георгиева но описва ситуацията със сливането на двата немски радиооркестъра като „много драматично, трудно и неподкрепяно решение“. По думите й „това е културна ценност и не може да се замени с нищо“. Виртуозната цигуларка направи паралел с положението на музикантите от съставите на БНР, които продължават своите протести. „И ние не можем просто така да се отделим и някой да ни спонсорира. Това беше ясно от самото начало. Ако го поискаме, тогава трябва да оставим радиото и трябва да се разчита на частни спонсори, но до никъде няма да стигнем…Ние правим много концерти, не знам как е тук, но като че ли все по-малко записи…. Всеки оркестър ги прави, а при нас много често имахме концерти на живо с допълнителна сесия при диригента Роджър Норигтън. Но традицията на записите изостава“. В предаването „Сутрешно кафе“ Мила Георгиева описа като „голямо преживяване“ изпълнението на симфония на Брукнер под палката на новия шеф-диригент Теодор Куренцис, с когото предстоят още проекти. „Много хубаво нещо се случи за оркестъра, защото това събиране никак не е лесно за един оркестър, но понеже той е експериментатор, това предизвикателство много му хареса“, посочва именитата цигуларка.

След като на 25 октомври 2017г. откри цикъла „Концертмайсторите“ на Оркестъра на Класик ФМ радио, Мила Георгиева пристигна в София за изпълнението на Концерта за цигулка в ми минор от Феликс Менделсон Бартолди в съпровод на Софийската филхармония. Тази вечер, 7 юни 2018г., тя ще се качи на сцената на зала „България“, за да изпълни това произведение под палката на Найден Тодоров. Концертът е част от програмата на фестивала „Софийски музикални седмици", включен в Календара на културните събития на Столичната община. След това й предстоят рецитал в Лондон и още концерти в Щутгарт, а българската публика ще я види и чуе отново на 6 юли във фестивала „Варненско лято“, където ще интерпретира Соната № 5 „Пролетна“ от Бетовен с пианистката Пламена Мангова.

Чуйте какво още сподели Мила Георгиева в интервюто на Георги Митов-Геми, което ще намерите в звуковите файлове под снимката вляво.