Георги Текев: „Големите певци трябва да идват в България, когато са в разцвета си“

Георги Текев: „Големите певци трябва да идват в България, когато са в разцвета си“

3 юни, зала "България"

„Аз смятам, че големите творци трябва да бъдат привличани по различни поводи и различни роли, и че след една такава кариера, каквато има Райна Кабаиванска, ние бяхме длъжни да използваме нейните неоспорими качества и да й дадем една друга роля - тук в България“. В това твърдо вярва изпълнителният директор на Нов български университет Георги Текев, на когото дължим голямото завръщане още преди години на Райна Кабаиванска у дома, като незаменим преподавател в организирания от университета неин майсторски клас. „Истината е, че голямата задача на университетите е да създават школи на големите имена. Ето защо смятам, че ние имаме един голям успех с Райна Кабаиванска в Нов български университет – че успяхме да създадем тази школа, която вече не е просто локално явление, а един център, макар и виртуален, който обединява три големи академии и няколко знаменити оперни театъра в света. Това беше моята цел, която не бе съвсем осъзната в началото, но се получи! И аз съм щастлив, че резултатът е това, което видяхме през 2014г., което ще видим сега на 3 юни и това, което казват нейните ученици“, казва още г-н Текев - за мисията на всеки един университет и за реалния успех на Школата „Кабаиванска“. Именно през 2014г. НБУ чества 80-годишния юбилей на Кабаиванска по истински подобаващ начин, а само след два дни, в неделната вечер на 3 юни, ще можем да слушаме в зала „България“ от 19ч. Тримата тенори на Райна Кабаиванска: Андреа Каре, Давиде Риу и Рейналдо Дроз, акомпанирани от Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

Кои са те и какво казват за нея? Италианецът Андреа Каре изрично бе подчертал в интервю за Класик ФМ, че „Райна би трябвало да бъде още по-известна“ и че тя е „най-смелият човек и артист, който е бил до мен“, кореецът Давиде Риу бе споделил: „Райна е като моя майка. Тя е любов и приятелство… Тя ми дава изразителност, техника и... сърцето си, а венецуелският певец Рейналдо Дроз е всъщност най-младото попълнение в Школата „Кабаиванска“. Преди години голямата българска оперна артистка препоръчва лично на Лучано Павароти младият Андреа Каре и така той става неговият последен ученик. „Има един много вълнуващ момент във всичко това, защото, за съжаление, това бяха последните месеци на Павароти и някак си Андреа успя да вземе от него най-мъдрите съвети, които човек дава в такъв момент от живота си… - разказва Георги Текев - И сега, когато го слушам, а аз за последен път го слушах в „Ковънт Гардън“ преди три-четири години, израстването е невероятно. И трябва да ви кажа, че съм изключително щастлив, че успях да го убедя да дойде в България и да направим този концерт – защото смятам, че е добре тези големи певци да идват в България в момент, когато са в своя разцвет!“

Сценичният дебют на Давиде Риу е в Софийската опера, в ролята на Калаф от „Турандот“ на Пучини и като Полионе от „Норма“ на Белини – в проектите на НБУ „Райна Кабаиванска представя своите ученици на международната оперна сцена“. Корейският тенор натрупва своя опит от четири години в Школата на Кабаиванска, а самата тя го възприема като един от „третото поколение мои певци“. Неговото истинско име е Йонгхюн Риу, но получава новото си кръщение от Кабаиванска, защото, по думите на Георги Текев, „тя е много смела в това да кръщава своите артисти и някак си те поемат новите си имена, които по-късно се превръщат в техни артистични псевдоними. Той има непроизносимото име Йонгхюн Риу и всъщност, преведено на италиански, по някакъв начин се свързва с името Давиде“.

За идеята на едно друго име – или срещата, наречена „Тримата тенори на Райна Кабаиванска“, Георги Текев споделя: „Този концерт беше замислен малко по-различно – искахме да направим един концерт, който да представи не само мъжките гласове, и то тенорови, но и някои от големите сопранови и мецосопранови гласове. Но се оказа, че координирането на техните ангажименти е невъзможно… И, като по чудо, успяхме да направим концерт на трима тенори! Тогава реших, че това ще бъде нещо интересно и предизвикателно, въпреки че първоначално с Райна смятахме, че ще е твърде банално, като пряка асоциация с Тримата тенори /Павароти, Карерас и Доминго/, което не искахме да се случва… Но, в крайна сметка, решихме да се впуснем в тази авантюра и… тенорите приеха с удоволствие!“

Георги Текев гостува в студиото на Класик ФМ радио в седмицата, когато се простихме с Христина Ангелакова – затова и този разговор завършва с неговите спомени и поклон пред паметта й: „Христина Ангелакова беше един от гласовете, които много харесвах и ценях… Спомням си… как тя поздрави Райна за куража, че първа се е решила в България да направи майсторски клас… 90-те години, според мен, бяха най-силните в артистично и вокално отношение, както за Райна Кабаиванска, така и за Христина Ангелакова“.

Чуйте разговора на Юра Трошанова с изпълнителния директор на НБУ Георги Текев, в който той разказва интересни факти и за третия певец в концерта „Тримата тенори на Райна Кабаиванска“ - роденият във Венецуела Рейналдо Дроз, чиято мечта да учи при Райна Кабаиванска го довежда до София и нейния майсторски клас в НБУ, където печели стипендия за обучение в Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена. Интервюто може да чуете под снимката вляво!