За 8-ми път „Черноморски звуци“ в Балчик

За 8-ми път „Черноморски звуци“ в Балчик

Хоровият фест е от 6 до 10 юни 2018г.

За осма поредна година от 6-ти до 10-ти юни 2018 г. град Балчик ще бъде домакин на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, организиран от Община Балчик и Сдружение „Музикален свят-Балчик“, под патронажа на Министерство на културата и кмета на Община Балчик Николай Ангелов.  „Постигнахме обединяване на всички културни и бизнес институции на територията на града", заяви артистичният директор на фестивала д-р Валентина Георгиева. В ефира на Класик ФМ радио тя разкри, че за седем издания до момента повече от 4600 любители на хоровото изкуство от 119 хорови състава, представители на 21 държави от Европа и Азия, са припознали Балчик като място за изява на своя творчески потенциал. „Това е изключителен успех за една държава, като България, която в момента не е център на хоровото изкуство, а с нашия фестивал успяваме да привлечем състави на все по-високо художествено ниво“, допълни хоровата диригентка и културен мениджър.

Тази година ще участват 21 хорови формации от 10 европейски държави - България, Сърбия, Хърватска, Литва, Холандия, Естония, Полша, Финландия, Украйна  и Русия.  11 от тези състави са български, сред които ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас, Смесен хор- Сливен, Хор „Христина Морфова“ – София, Хор „Бодра песен“- Шумен и др. Очаква се оспорвана битка за спечелване на Гран При /позлатената статуетка на Цветан Лазаров/ и паричните премии за победителите в отделните категории, като наградният фонд е в размер на 2500 евро. Председател на журито ще бъде проф. Златина Делирадева – основател и диригент на Хор „Детска китка“ в Пловдив. Тя и колегите й Славил Димитров, Петър Крумов, Милена Добрева и д-р Валентина Георгиева ще ръководят 5-те хорови работилници, които предстоят.

Фокусът през 2018 г. е насочен към отбелязването на 90 години от рождението на композитора Александър Танев. Във връзка с честването на тази заблежителна личност в хоровото дело на България ще бъде открита изложба – „Александър Танев - дух и слово“, а фестивални хорове от над 150 души ще изпълняват творби от композитора. Предвижда се и представяне на сборник с непубликувани песни на Александър Танев, който съдържа песни за различни хорови състави и дори има песни за най-малки изпълнители. „Сборникът ще се разпространява с некомерсиална цел и ще бъде даден на всички хорови диригенти в страната“, посочва още д-р Валентина Георгиева. Премиерата ще бъде съпътствана и от концерт „90 години Александър Танев“ само с негови произведения, както и от прожекция на филм за композитора.

За първи път Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще излезе извън пределите на Балчик – с концерт на 4 хорови състави, който ще се проведе на 8 юни от 18ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ в гр. Добрич. За първа година ще има и Работилница за български народни танци /7 и 8 юни/, която ще се състои след конкурсната програма пред Туристически център „Мелницата“ в Балчик.

Фестивалът се организира с изключителен професионализъм и вещина от Сдружение „Музикален свят-Балчик“ в лицето на хористите от смесен хор „Черноморски звуци“. Иновативен, ежегодно различен форум, чиято главна цел е да гради мостове между култури и нации, да създава приятелства, но едновременно с това да провокира раждането на нови творби, издаване на сборници с хорова литература, дискусии и творчески срещи на композитори, диригенти, изпълнители.

Партньори на организаторите са Народно читалище „Паисий Хилендарски-1870“, ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Български хоров съюз десетки национални и регионални медии.

Подробна информация за събитието, както и онлайн излъчване в реално време на всички концерти ще откриете в сайта на фестивала: https://www.chernomorskizvutsi.com/

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с артистичния директор на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ д-р Валентина Георгиева в звуковия файл под снимките вляво.