Изложба, концерт и филм за 90 години от рождението на Александър Танев

Изложба, концерт и филм за 90 години от рождението на Александър Танев

2 юни в Музикалната академия

С изложба, концерт и филм на 2 юни 2018 г. (събота) ще бъде отбелязана 90-тата годишнина от рождението на българския композитор Александър Танев в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София. „Александър Танев – дух и слово” е мотото на изложбата, която ще бъде официално открита от 18.30 ч. във фоайето на музикалната академия. „Това са 10 пана с фотоси, с фасимилета, с важните етапи от творческия и житейски път на композитора“, разказа неговата дъщеря, пианистката и зам.ректор по международната и художественотворческа дейност в НМА Борислава Танева по време на пресконференция в Музея на радиото във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, организирана от Татяна Симеонова. Посетителите ще могат да видят за първи път документални снимки и ноти, статии, както и многобройните му значими професионални постижения. Автор на изложбата е художникът Орлин Атанасов, който бе поканен от сдружение „Култура, медии, комуникация” специално за този проект. Експозицията се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столичната община. Концертът със същото посвещение започва от 19.00 ч. в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. В програмата са включени хорови песни, Соната за духов квинтет и Рондо-скерцандо за цугтромбон. С участието на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов” с диригент Теодора Павлович, Духов квинтет „Пилекадоне” в състав: Мила Павлова – флейта, Валентин Методиев – обой, Венелин Пиперов – кларинет, Евгений Тонев – фагот и Ясен Теодосиев – валдхорна, и Кирил Михайлов – цугтромбон и Инес Симеонова – пиано. Концертът е част от програмата на 49-тото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”, включен в Културния календар на Столичната община.

След музикалните изпълнения ще се проведе и прожекция на лентата за Александър Танев, чийто режисьор е Моника Якимова. Филмът е с продължителност 40 минути, но „те минават като 4, защото е много интензивен. Баща ми беше много „шарен, пъстър“, много жизнен и енергичен и мисля, че този филм успя да хване неговия бърз пулс, бързо живеене“, обяснява Борислава Танева.

Изложбата „Александър Танев – дух и слово” ще бъде отворена за посетители от 2 до 4 юни 2018 г., от 10.00 ч. до 18.00 ч. в НМА "Проф. П. Владигеров" - София (бул."Евлоги и Христо Георгиеви" № 94). След това тя ще отпътува за Балчик, където ще бъде част от програмата на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци”. „В рамките на фестивала и с подкрепата на Министерството на културата ще се издаде сборник с неиздавани песни на композитора, няколко съвсем бебешки, на които направих клавирите и ги помня като мелодийки…“, разказва Борислава Танева. „Много творби не са издавани, а това, което е издавано, е от 40-50 години“, посочва тя. „Той беше извънредно немарлив към архива си“, признава Танева. „Когато той започна да се събира, майка ми беше свършила огромна част от нещата“, разкрива известната пианистка и педагог.

Още подробности във връзка с отбелязването на 90 години от рождението на Александър Танев ще научите от пресконференцията на художника Орлин Атанасов и от Борислава Танева, отразена от Георги Митов-Геми, и интервюто на Радостина Узунова в звуковите файлове под снимките вляво.