Международен музикален фестивал „Моцартови празници“ – Правец 2018 в памет на Христина Ангелакова

Международен музикален фестивал „Моцартови празници“ – Правец 2018 в памет на Христина Ангелакова

12 -15 юли 2018г., Правец

Международният музикален фестивал „Моцартови празници” ще се проведе за четиринадесети път от 12 до 15 юли 2018 година в Правец. В рамките на четири фестивални дни и вечери ще бъдат представени уникални музикално-сценични постановки, обединяващи различните видове изкуства в неподражаема форма - естествено продължение на утвърдената вече тенденция по идея на артистичния директор Христина Ангелакова /2012-2018/ в програмата на ММФ „Моцартови празници“ в Правец да се представят иновативни жанрово разнообразни продукции, които да представят българските постижения на различните видове изкуства в оригинална симбиоза с класическата музика.

Опера и балет с кукли, нетрадиционно представяне на класиката – запазена марка на фестивала, програми за деца и възрастни, музика, танц и поезия с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, театралния афиш, млади таланти и още много приятни преживявания за многобройните почитатели на фестивала предстоят в моцартовите дни през месец юли в Правец. Новият оперен герой – МАРИОНЕТКАТА е изборът на организаторите за символ-емблема на четиринадесетото издание на фестивала.

Основен участник тази година е съставът на Държавна опера-Стара Загора, придружен от Държавен куклен театър-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“. За първи път в България гостува Марионетната опера на Линдау, Германия.

Зрителите-гости на фестивала ще проследят събитията на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в балната зала „Тера” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895”, на площада пред Община Правец. Фестивалът се организира от сдружение „Моцартови празници-Правец`04“ под патронажа на Министъра на културата на Република България г-н Боил Банов, с подкрепата на Община Правец. Генерален спонсор Тера тур сървиз.

Във всяко издание на фестивала, организаторите неизменно посвещават събитията от фестивалната програма на своя патрон В. А. Моцарт, като по традиция включват и забележителни годишнини, които световната общественост отбелязва през 2018 година - 160 години от рождението на Джакомо Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, както и 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин.

ММФ „Моцартови празници” в Правец ще бъде официално открит на 12 юли, от 20.00 часа със спектакъла на операта „Вълшебната флейта“– постановка на Марионетната опера на Линдау, Германия. В рамките на два часа историята на гениалната оперна творба на Моцарт ще оживее на сцената на читалище „Заря 1895” пресъздадена изцяло от марионетни кукли. Вторият спектакъл на „Вълшебната флейта“ е на следващия ден – 13 юли, от 15.00 часа.

Вечерта на 13 юли, от 21.00 часа на сцената на езерото ще бъде представен оперно-кукления спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини – съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавния куклен театър-Стара Загора, отличен с голямата награда „Стара Загора“ 2018. Грандиозният спектакъл е реализиран от изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства – операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов /Македония/, пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/, хормайстор Младен Станев. Диригент Владимир Бошнаков. Спектакълът на операта „Турандот“ е с участието на звезден многонационален солистичен състав: Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на Принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф, Цветелина Василева /Лиу/. Участват още солисти, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, куклени артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

На третия фестивален ден от 11.00 часа в зала „Правец“ предстои „Среща с автограф“ със световно признатия български тенор Калуди Калудов. ММФ „Моцартови празници“ ще отбележи респектиращата годишнина на певеца – 40 години на сцената. Водещ Боянка Арнаудова.

От 15.00 часа в читалище „Заря 1895 ще бъде представен спектакъла на балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски по хореографията на Мариус Петипа – още една среща с неповторимото майсторство на куклите и артистите на Марионетната опера на Линдау. Балет с кукли – за първи път в България. Хореограф, репетитор Юта Меер, кукли Бернхард Лайсмюлер / Бернхард Моргенщерн, кукли глави Себастиан Деммел, костюми Бернхард Лайсмюлер / Аманд Перез, сценография Бетина Хумич.

От 21.00 часа на сцената на езерото ще се състои премиерата на музикалния танцово-театрален спектакъл „Валпургиева нощ“ по идея на артистичния директор на ММФ „Моцартови празници“ оперната прима Христина Ангелакова. Страст, еротика, любов и разменната монета за МЛАДОСТТА с избрани фрагменти от операта „Фауст“ на Шарл Гуно в съзвучие с красивите текстове на Гьоте. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Боян Крачолов, хореография Филип Миланов, художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/.Участват солистите Ивайло Михайлов, Евгения Ралчева, Ивайло Джуров, актьорите Димитър Крумов, Иван Николов, Надя Керанова, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. Спектакълът е създаден по поръчка на ММФ „Моцартови празници“.

Най-дългият фестивален ден ще завърши в зала „Тера“ на хотелския комплекс Риу Правец Ризорт. Творби на великия български композитор Панчо Владигеров, на Бърнстейн и Гершуин ще прозвучат в богата и атрактивна програма, която ще предложат братята Александър и Константин Владигерови, цигуларката Теодора Късметска-Сороков и пианистката Ружа Семова. Четиримата талантливи музиканти живеят и работят във Виена, обединява ги музиката и приятелството. Концертът в зала „Тера“ е с начало 23.00 часа.

ММФ „Моцартови празници“ 2018 ще бъде закрит на 15 юли, неделя, от 21.00 часа със спектакъла на операта „Палячи“ от Леонкавало, който ще бъде представен на сцената на езерото пред хотел Риу Правец ризорт. Спектакълът на операта „Палячи“ е на Старозагорската опера със специалното участие на световноизвестния оперен певец Калуди Калудов, солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и циркови артисти. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, художник Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, диригент на хора Младен Станев.

Предварителна продажба на билети на www.eventim.bg