Мюзикълът „Малкият принц - Пътуването на розата” - за първи път!

Мюзикълът „Малкият принц - Пътуването на розата” - за първи път!

На 31 май в Музикалния театър

Поучителна, различна, модерна – такава е историята в най-новия мюзикъл на творческия тандем д-р Емелина Горчева и Йоана Мирчева. Авторите на мюзикъла „Достатъчно", който бе реализиран с голям успех през 2014 г. на сцената на Музикалния театър, са подготвили поредното си предизвикателство. Дамата-композитор и либретистката ще представят премиерата на „Малкият принц - Пътуването на Розата" на 31 май от 19 часа и на 2 юни от 11 часа в Музикалния театър в София. Спектакълът е насочен от най-младите български творци към техните връстници и съвременници.

Мюзикълът „Малкият принц - Пътуването на Розата” е по мотиви от едноименната творба на Екзюпери. Той е поетична притча за любовта, отговорността, свободата и мъдростта, поставя и въпроса за избора. Главните герои са Малкият принц, наречен Тоби, и неговата спътница – Роуз минават през 4-те главни улици на един мегаполис, които са аналогични на житейските ситуации, през които преминава всеки един от нас. Двамата се срещат с различни типове герои – Суетния, Краля, Бизнесдамата, Географа, Тъжния, които символизират различните проявления на човешката природа и възможните избори в живота. Чрез тях Малкият принц и Роуз разбират, че егоцентризмът, суетата, властта и парите довеждат до дисбаланс между сърцето и разума, обсебват и опустошават човешката душа. По пътя си главните герои се срещат и с персонажите с „чисто сърце” Фенерджията и Фокси, които в миговете на душевен и житейски кръстопът им посочват вярната и светла пътека.

Постановъчният екип включва диригента проф. д-р Ивайло Кринчев и втория диригент Людмил Горчев. Режисурата е поверена на доц. д-р Виолета Горчева, хореографията - на д-р Радослав Радев и Румен Григоров, сценографията и костюми – на Чавдар Чомаков. В ролите ще се изявят артистите от Музикалния театър - Олга Динова, Илона Иванова, Лъчезар Лазаров, Венцислав Динов, Никола Чочев, Тодор Велков, Владимир Грудков, Десислава Николова. Те ще си партнират на сцената с успешни и награждавани студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, сред които Мелинда Христова, Божидар Божкилов, Георги Гроздев, Яна Стефанова и Лъчезара Георгиева.

„Има една загадъчност и в самия оригинал на „Малкия принц“, която ние също сме защриховали в нашата творба“, споделя композиторката Емелина Горчева. „Аз не следвам течения. Заложила съм на лиричната линия, но мюзикълът не е лишен от своите комични ядра, от своите закачки с рока и джаза, но през моя поглед на нещата“, коментира тя. Талантливата млада дама признава, че „когато няма много нови заглавия, сме свикнали да изоставаме във възприятията си, а когато се даде шанс и се покаже нещо ново, което наистина е стойностно и направено професионално, и публиката е позитивно настроена.

„Всеки, който се е докоснал до книгата, носи в себе си „Малкият принц“, обяснява либретистката Йоана Мирчева в ефира на Класик ФМ радио. Тя е убедена, че „ България е чудесно място да правиш изкуство, защото тук се случват за първи път много неща. Тук пазарът е по-малък, публиката не е гледала толкова работи и можеш да я изненадваш и рискуваш… и това е супер вълнуващо!“

Още за новия български мюзикъл за деца и възрастни чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми с Емелина Горчева и Йоана Мирчева в звуковия файл под снимките вляво.