Дън: „Катя Попов винаги се грижеше за всички останали“

Дън: „Катя Попов винаги се грижеше за всички останали“

Днес от 19.30ч. в зала "България"

„Великолепен цигулар и изключително красива не само външно, но и от вътре- любящ, грижовен човек и същевременно не беше егоист. Тя беше прекрасен лидер, прекрасен водач, който винаги водеше с любов и добро отношение“. Така диригентът Скот Дън описа цигуларката Катя Попов в ефира на Класик ФМ радио. Както вече ви информирахме, тя трябваше да бъде солист на концерта тази вечер, 30 май 2018г., в зала „България“, но наскоро напусна този свят, след като изгуби битката с рака. По думите на маестро Дън, талантливата българка, която бе концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra, „винаги се грижеше за всички останали. Винаги се стараеше те да са добре. Уверяваше ги, че въпреки че е болна, тя ще се пребори с болестта, въпреки че може би ще загуби косата ти, в крайна сметка тя ще тържествува и че всичко ще бъде наред“. Скот Дън става помощник-диригент на Hollywood Bowl Orchestra през 2012 – годината, в която Катя Попов става водач на състава.

Концертът от цикъла „Музиката на Америка“, който е включен в програмата на Европейския музикален фестивал и ще бъде посветен в нейна памет, съдържа музика за цигулка от известни филмови ленти, като соловите пасажи ще бъдат интерпретирани от концертмайстора на Оркестъра на Класик ФМ Людмил Ненчев. Американският диригент ще се качи на пулта на оркестровия състав, който се отнесе „изключително мило и приветливо към мен, което не винаги се случва“. Припомняме ви, че кариерата на маестрото преминава през редица симфонични оркестри, сред които тези на Атланта, Лос Анджелис, Сиатъл, Сан Диего, Питсбърг, както и BBC Concert Orchestra, Оркестър „Сейнт Люк“, Национален оркестър на Франция, Виенски радиооркестър, Филхармонията на Санкт Петербург, Симфоничния оркестър на Сидни и др.

Във вчерашното издание на „Сутрешно кафе“ Скот Дън разкри и още няколко музикални премиери, които ще прозвучат на концерта днес, който започва в 19.30ч. Това са композиции на Миклош Рожа към филма „Ел Сид“, по-малко познати пиеси на Джон Уилямс към филма „Мемоарите на една гейша“, непознати откъси от Енио Мориконе за филма „Синема Парадизо“.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с американския диригент Скот Дън ще чуете в звуковите файлове под снимките вляво.