Сопраното Ема Къркби ще бъде отличена от Британската корона

Сопраното Ема Къркби ще бъде отличена от Британската корона

Това събитие се провежда ежегодно от 2005г. насам...

Сопраното Ема Къркби ще бъде отличена от Британската корона – тя ще получи „Медал за музика” на Британската кралица. Това събитие се провежда ежегодно от 2005г. насам и отразява постиженията на  „изпълнител или групи от изпълнители, които имат особено важно влияние върху музикалния живот на нацията”. Медалът ще бъде връчен на известната английска певица по-късно тази година на аудиенция при Кралицата.

    Ема Къркби е призната с голямото си майсторство в интерпретацията на старите майстори. Научавайки за високото отличие на Британската Кралица, с което е удостоена, певицата каза, че е „много поласкана и горда” да получи наградата.

 „Чувствам се изключително щастлива за това, че съм работила толкова много години с отлични колеги, певци и инструменталисти  във възраждането на музика от най-цветущите епохи на нашето национално наследство. Това е репертоар, който предлага наслада и задоволство, както на изпълнителите, така и на слушателите и аз съм щастлива днес да видя толкова много по-млади артисти, които вече присъединяват гласовете си към това общо усилие”.
   Носители на „Медала за музика на Британската Кралица” могат да бъдат музиканти от всякаква националност, но те обезателно трябва да имат своето важно влияние в музикалния живот на Обединеното Кралство. Номинациите се определят от комитет, който работи под председателството на сър Питър Максуел Дейвис - Master of the Queen's Music . Кралското отличие бе присъдено за първи път през 2005г., когато с тази чест бе удостоен прочутия диригент и композитор сър Чарлз Маккерас.