Концертът Cinema Violino ще се състои в памет на Катя Попов

Концертът Cinema Violino ще се състои в памет на Катя Попов

Оркестърът на Класик ФМ радио и диригентът Скот Дън ще отдадат почит към цигуларката чрез музиката на Джон Уилямс и Енио Мориконе

Концертът Cinema Violino, който трябваше да бъде триумфално завръщане на родна сцена на забележителната българска цигуларка Катя Попов, ще се състои сега в нейна памет. Тя почина на 18 май в Лос Анджелис след тригодишна битка с рака. Катя е постъпила в болница миналата сряда, а тъжната новината бе съобщена най-напред от нейното семейство във Facebook и потвърдена от Брайън Милър, мениджър на оркестър Hollywood Bowl, на който Катя беше концертмайстор. Независимо от здравословните си проблеми, цигуларката е очаквала с нетърпение концерта си в София, който щеше да бъде първата и изява у нас след 28 години.

В програмата бе планирана вълнуваща музика за цигулка и оркестър от големия екран, а част от солата, които тя щеше да изпълни, бяха написани специално за Катя от Скот Дън – оркестратор и диригент на Hollywood Bowl Orchestra. Въпреки емоционалния шок, Дън взе трудното решение да пристигне в София за програмата, с която той и българските музиканти ще отдадат почит към изкуството и личността на Катя Попов. Скот Дън е сред близките колеги на цигуларката и до последно е бил в контакт с нея. Концертът ще се състои под надслов „Катя Попов In Memoriam” на 30 май от 19:30ч. в столичната зала „България“. Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи известна музика от филмови хитове като „Хари Потър и философският камък“, „Карибски пирати“, „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“ и др. Включени са и пиеси, които ще звучат за първи път у нас на концертна сцена – откъси от филмите „Четири сватби и едно погребение“ и „Убийство в Ориент експрес“ (1974 г.) от английския композитор Ричард Родни Бенет. Партитурите със соло цигулка ще останат в програмата като своеобразно сбогуване с Катя Попов. „Списъкът на Шиндлер“ от Джон Уилямс и „Ново кино „Парадизо“ от Енио Мориконе ще бъдат изпълнени от Людмил Ненчев, дългогодишен концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Събитието е от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“. Концертът гостува в програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. и съорганизатор Министерството на културата. Закупените вече билети важат без презаверка.

Катя Попов ще остане в историята като първата жена концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra. Тя заема тази престижна длъжност от 2009 година и е свирила под диригентската палка на най-великите съвременни диригенти като Джон Уилямс, Джон Маучери, Зубин Мета, Сър Саймън Ратъл и много други. Записала е над 600 партитури за игрални филми в Лос Анджелис с произведения на най-търсените композитори на Холивуд.

Скот Дън е един от най-изявените диригенти в САЩ в областта на филмовата музика. Той е работил със Симфоничния оркестър на Атланта, Филхармонията на Лос Анджелис, BBC Concert Orchestra and Singers, оркестъра Hollywood Bowl, оркестъра „Сейнт Люк“, Националния оркестър на Франция, симфоничните оркестри на Питсбърг, Сан Диего, Сиатъл и Ванкувър, Виенския радио-симфоничен оркестър, Филхармонията на Санкт Петербург, Симфоничния оркестър на Сидни и много други елитни състави по света.
Сред най-забележителните изяви на диригента в последно време са премиерата на Star Trek Beyond live по музика на Майкъл Джакино, със Симфоничния оркестър на Сиатъл, концертно представяне на Pixar-филма „Рататуй“ със Симфоничния оркестър на Сан Диего, концерт в Барбикан център – Лондон с музика на Ричард Родни Бенет, с участието на певицата Клер Мартин и BBC Concert Orchestra and Singers. Други изяви на диригента са световната премиера на музика от филма „Бунтовник без кауза“ в Дисни хол, концерт „Музиката на Дани Елфман от филмите на Тим Бъртън“ в Операта в Сидни, концерт „Дисни – Фантазия“ със Симфоничния оркестър на Сиатъл и с Виенския Радио-симфоничен оркестър в Концертхаус – Виена, концерт с Елвис Костело и Филхармонията на Лос Анджелис в Hollywood Bowl и др.