Феноменалният руски виолист Юрий Башмет свири със Софийската филхармония в „Европейски музикален фестивал“ 2018

Феноменалният руски виолист Юрий Башмет свири със Софийската филхармония в „Европейски музикален фестивал“ 2018

Допълнителни билети на касата на зала „България“

Феноменалният руски виолист Юрий Башмет, носител на награда „Грами“ и признат за един от най-забележителните музиканти на нашето съвремие, ще свири със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров в концерт от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018. Виртуозът на виолата ще гостува у нас на 17 май в столичната зала „България“, а началният час на събитието е 19:00 ч. Башмет ще представи пред българската публика вокално-инструменталната композиция „Стикс“ за виола, хор и оркестър, създадена специално за него от грузинския композитор Гия Канчели. В изпълнението ще участва и Националният филхармоничен хор „Св. Обретенов“, ръководен от Славил Димитров. В програмата на събитието от поредицата „Руски приказки“ е включена също Симфония №5 от П. И. Чайковски, която ще прозвучи във втората част на концерта.

Местата за гостуването на Башмет са изчерпани, но поради огромния интерес организаторите пускат допълнителни билети, които могат да се купят само от касата на Софийската филхармония в зала „България“.

„Европейски музикален фестивал“ 2018 е част от Календара на културните събития на Столичната община за тази година, а съорганизатор е Министерството на културата на Р. България. 

На официалната церемония, която ще се състои на 16 май 2018 – сряда, от 16:30 ч. в концертната зала на НМА, всепризнатият виртуоз на виолата Юри Башмет ще получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Роденият през 1953 г. в Ростов на Дон Юрий Башмет е признат като личност с безспорен принос към световната музика. Той успява да наложи виолата като популярен солов инструмент благодарение на уникалния си талант и артистично присъствие. Възпитаник на Московската консерватория виолистът е работил с най-известните композитори на нашето време и е реализирал над 50 премиери на специално написани за него творби от Алфред Шнитке, Пол Рудърс, София Губайдулина, Марк Антъни Търнидж, Александър Раскатов, Джон Тавънър, Гия Канчели, както и редактирания за него и Гидон Кремер Двоен концерт за цигулка и виола от Б. Бритън.

Името на Башмет се свързва с първите в света рецитали за виола в някои от най-известните концертни зали по света – Карнеги хол, Концертгебау, Барбикан, залата на Берлинската филхармония, Ла Скала, Голямата зала на Московската консерватория и Голямата зала на Петербургската филхармония. Музикантът си сътрудничи с най-големите диригенти и оркестри от нашето съвремие, участва редовно в престижни международни фестивали.

През 1992 г. Юрий Башмет основава ансамбъл „Московски солисти“, а през 2002г. става главен диригент и артистичен директор на Държавния симфоничен оркестър „Нова Русия“, с който прави серия концерти в редица градове по света. Има множество реализирани записи и е ексклузивен артист на Deutsche Grammophon. Прочутият виолист има седем номинации за „Грами“, а на церемонията през 2008 година става и носител на престижната награда за записи на творби от И. Стравински и С. Прокофиев.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и на Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.