Откриха 40 неиздавани произведения на Джакомо Пучини

Откриха 40 неиздавани произведения на Джакомо Пучини

В Торе дел Лаго

Музикални изследователи откриха 40 неиздавани произведения на Джакомо Пучини, пишат италианските медии. Това стана след повече от две години в процес на проучвания в къщата му в Торе дел Лаго, където бяха анализирани всички видове документи /партитури, скици и други записки на хартиен носител/- повече от 3000 на брой. Именно толкова е оставил в наследство италианския оперен композитор след смъртта си.

Екипът на Вирджилио Бернардони (Председател на Националното издателство на оперите на Пучини) и Габриела Ваги Равени (Председател на Центъра за изследвания Пучини) хвърлиха светлина върху 40 партитури, които не са издавани, но са дело на автора на музикални шедьоври като “Турандот”, “Бохеми”, “Тоска” и “Мадам Бътерфлай”. Сред тях учените са открили 15 произведения за пиано, едно от които е недовършено, 12 творби за орган и още няколко етюда за контрапункт. Изследователите работят по този проект от 2016г., като са започнали търсенето от архивите във Флоренция.

„Оригиналната серия увеличава каталога на ранните произведения на Пучини“, обяснява Бернардони. „По-голямата част от творбите са кратки, като някои от тях разкриват композитора по времето, когато е бил органист в църквата на Лука и в храмовете в околностите на града“, коментира той. „Другата група са клавирни пиеси, които се предполага, че са от етапите на обучението на Пучини в Милано“, подчертава Бернардони.