Сергей Накаряков открива „Дни на музиката в Балабановата къща”

Сергей Накаряков открива „Дни на музиката в Балабановата къща”

На 17 май в Пловдив

Едно от най-елитните музикални събития в България – Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, удостоен за втори път с лейбъла „Европейски фестивал 2017-2018” на Европейската фестивална асоциация, е спомогнал с качеството на проявите си и за избирането на Пловдив за „Европейска столица на културата” през 2019г. Фестивалът гради образа на града под тепетата година след година, като „законодател" на великолепни музикални пиршества!

На 17 май на сцената на ГДК „Борис Христов” в Пловдив Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”  ще представи уникален концерт. Наричаният от пресата „Паганини на тромпета”, изумителният виртуоз Сергей Накаряков и прочутият изпълнител на 5-метров алпийски рог Аркадий Шилклопер са солистите на това грандиозно събитие. Техен партньор е елитният ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на Маестро Пламен Джуров.

Сергей Накаряков е един от най-великите тромпетисти на нашето време. Триумфира в световните музикални центрове Hollywood Bowl в Лос Анжелис, Lincoln Center в Ню Йорк, Royal Festival Hall и Royal Albert Hall в Лондон и мн.др. Участва във фестивали в цяла Европа, Америка и Канада, като всяка година осъществява и няколкоседмично концертно турне в Япония. Благодарение на изключителната си виртуозност и красота на звука той изпълнява с лекота на тромпет дори транскрипции на концерти и пиеси за цигулка! Удостоен е с голямата награда ECHO Klassik Award за инструменталист на годината. Работи с най-изтъкнатите съвременни солисти, оркестри и диригенти, като веднага след концерта си в „Дни на музиката в Балабановата къща” той заминава за Япония, където ще свири заедно с прочутата пианистка Марта Аргерич.

Аркадий Шилклопер е признат за един от най-добрите изпълнители на аткрактивния 5-метров алпийски рог в световен мащаб, като същевременно е забележителен валдхорнист, композитор, аранжор и импровизатор.

Билетите за концерта вече са в продажба в мрежата на Ивентим, в Билетен център пред Община Пловдив и в „Мюзик център” на ул. „Отец Паисий” 3.

Великолепната Красимира Стоянова, една от големите оперни Диви на съвремието, чийто ангелски глас прозвуча от сцената на Националната ни опера съвсем наскоро в гениалния „Реквием” от Верди, изпълняван с нейно участие на най-прочутите световни сцени, за втора поредна година представя избрани от нея млади оперни певци в МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” /20 май, 18.30 ч. Балабанова къща/ сопраното Гергана Дудина и тенора Ангел Антонов, отново с престижното участие на пианистката Вяра Шуперлиева, преподавател в Университета „Моцартеум” – Залцбург.

Клавирният рецитал на известната ни пианистка, изследовател и педагог Борислава Танева, озаглавен „Откъсната страница от сребърния век” /21 май, 18.30 ч. Балабанова къща/ възкресява наследството на композитора изгнаник Артур Лурие, чието енигматично творчество днес се изравя от пепелта…

Големият детски концерт, сбъднал една от прекрасните идеи на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” – случващата се наживо приемственост в изкуството, за шести път /3 юни, 18.30 ч./ ще привлече любознателната общественост към откритата сцена на Римския стадион. Винаги изненадващите, оригинални форми на този проект, с почит към миналото и с поглед към настоящето и бъдещето, след миналогодишния атрактивен експеримент „Младежкият барок среща младежкия рок”, отново вдигна градуса на обществения интерес с привличането на популярната група „Мери бойс бенд”, чието общуване с тийнеджърите вече е регистрирано и с навлизането на нейни авторски песни в учебниците по музика за средните училища.

Наред с „Мери бойс бенд”, на подиума ще мерят сили елитните състави на НУМТИ „Добрин Петков”: Оркестърът, Хорът и Ансамбълът тромпети, с ръководители доц. д-р Пламен Първанов, Николета Енева и Пенчо Пенчев, както и малките певци от хор „Детска китка” с диригент Яна Делирадева.

Клавирните виртуози Аглика Генова – Любен Димитров / 4 юни, 19 ч. ГДК „Борис Христов”/ стъпват на сцената на „Дни на музиката в Балабановата къща” след един шеметен връх в кариерата си – удостояването на дуото с наградата  „ECHO KlASSIK 2017” – аналог на филмовия „Оскар” в класическата музика.

Тримата именити камеристи: Диляна Момчилова – виолончелист с активна международна практика в Европа и зад Океана, Жени Захариева – неуморен пътешественик по световните сцени, уважаван педагог и общественик, Павел Златаров – солист, диригент и концертмайстор на Софийска филхармония, носят от „три кладенци вода” – всеки със своя респектиращ опит и международно признание, събрали се на родна земя, за да изпълнят една музика, близка и на тримата – Бокерини, Брамс, Шостакович /7 юни, 18.30 ч., Балабанова къща/.

„Душата ми харесва песента ти” е мотото към концерта /21 юни, 18. 30 ч., Малката Раннохристиянска базилика/ на оригиналния състав класни музиканти: Шири Хершковиц /сопран - Израел/, Томина Първанова /арфа - САЩ/, Мила Павлова /флейта/ и Атанас Кръстев /виолончело/, чието изискано изкуство ще въдвори истински духовен празник в предназначената за специални събития сцена на уникалния архитектурен музей.

Гастролът на Ансамбъл WIEN /24 юни, 18.30 ч. Балабанова къща/, ще  срещне публиката с прочутия струнен квартет на Виенска филхармония, чиято първа цигулка и концермайстор на легендарния оркестър е българката Албена Данаилова. Ансамбъл WIEN, избрал контрабаса вместо традиционното виолончело, изнася програми в цял свят с произведения от времето на бащите на валса - Ланер и Щраус, но и съвсем нова музика, писана специално за четиримата майстори.

За втора поредна година програмата „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк”, която се осъществява от фондациите „Америка за България” и „Виа Фест”, гостува в Пловдив по покана на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Този път това е „Тоска” от Джакомо Пучини - най-силната продукция в сезона на МЕТ, стартирала в навечерието на 2018 г. с участието на звездното сопрано Соня Йончева в главната роля.

Традиционните МУЗИКАРТИСИМО МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ тази пролет осигуряват на младите участници уникалната възможност да осъществят професионален контакт с едни от светилата в световното музикално изкуство: Изпълнителят на алпийски рог, валдхорна и флюгелхорн Аркадий Шилклопер (Германия, Русия) и Клавирното дуо Аглика Генова - Любен Димитров.

В рамките на пролетното издание на фестивала в Балабановата къща ще се открие изложба с живописни творби на пловдивския художник Румен Манолов.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се реализира с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Министерство на културата.

Чуйте интервюто на Радостина Узунова с Мила Павлова - артистичен директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”  в звуковия файл под снимките вляво.