Испанска оперна прима е жертва на ЕТА?

Испанска оперна прима е жертва на ЕТА?

Айноа Артета

Испанската оперна певица Айноа Артета призна, че е станала жертва на баската сепаратистка групировка ЕТА. За първи път в интервю, публикувано наскоро в авторитетното испанско издание „АВС“ сопраното говори открито за изнудването, на което е била подложена. Журналистическият материал се появява само месец, след като бе разпространено изявление до медиите, издадено от терористичната организация, която обявява своето окончателно разпускане.

„Бях в Сан Франциско и писмото беше получено от моя баща. Бях отвратена от факта, че трябва да давам пари, за да могат тези хора да ги използват за убийството на други хора“, заявява оперната прима. „Това беше лудост. Освен това Силите за сигурност имат протокол, в който се пази „пълна тишина“ по случая. Знаехме само аз и баща ми. Те ми казаха да не го споделям с никого, тъй като сред околните винаги има такива, които симпатизират на организацията и биха й съдействали, ако се изкажа против. Този период от живота ми беше разочароващ. Бях възмутена. За мен това е като нарушение на правата на човека“, коментира Артета. Тя признава, че се е наложило да избяга от баския регион и да се премести в Барселона, за да избегне възникналото напрежение.

Въпреки този стресиращ епизод от живота си, днес Айноа Артета продължава със своите изяви на сцената. Последното й превъплъщение е в главната роля на операта „Адриана Лекуврьор“ от Франческо Чилеа на сцената на Teatro de la Maestranza в Севиля, където ще играе до 2 юни 2018г.