Дариха 1 млн.долара на Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“

Дариха 1 млн.долара на Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“

Авторитетният оркестър

Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“, чийто камерен състав гостува през 2015г. в Европейския музикален фестивал, получи дарение от 1 милион щатски долара. Благородният жест към авторитетната музикална формация е извършен от председателя на „Американските приятели на Академията“ Мария Кардамоне и нейния съпруг Пол. Сумата бе предоставена безвъзмездно след проведеното турне на оркестъра в САЩ, ръководен от изтъкнатия цигулар Джошуа Бел. Средствата са преведени във връзка с началото на честванията по повод 60-тата годишнина от създаването на реномирания ансамбъл, която ще бъде отбелязана през ноември 2019г. Тъй като Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“ не получава своето основно финансиране от Arts Council England, разчита на щедростта на отделни лица.

„За мен е чест да бъда председател на „Американските приятели на Академията“, които помагат на този фантастичен оркестър да изнесе уникалните си изпълнения пред публиката по целия свят“, заяви Кардамоне. От своя страна, музикалният директор Джошуа Бел сподели: „Мария и Пол винаги са били толкова ценни членове на семейството на Академията и всички сме толкова развълнувани от тяхното невероятно дарение. Трогнат съм от възможностите и сътрудничествата, които можем да осъществим благодарение на този извънредно щедър дар за нас“.

Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“ ще предприеме концертна обиколка в Далечния Изток, която ще започне на 26 май. Музикантите ще свирят пред публиката в Пекин, Шанхай, Тайпе и Саул, а след това ще отпътуват за Колорадо, САЩ, за третата си годишна резиденция на фестивала Bravo!Vail /21-24 юни/. Те ще се завърнат в Лондон за участието си във фестивала BBC Proms на 12 август.