„Лудостта“ на Вивалди с Кварто Квартет и „Софийски солисти“ - в зависимост от прогнозата за времето

12 май, 19.00ч., зала „България“

На 12 май 2018г. Кварто Квартет и Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ще се качат заедно на сцената на зала „България“, за да изпълнят „Лудостта“ от Антонио Вивалди. Диригент ще бъде маестро Пламен Джуров. Предстои една вълнуваща среща на публиката със 17 изявени музиканти, които ще общуват помежду си чрез музиката на италианския бароков композитор. Идеята за този различен, мащабен концерт е заимствана от изпълненията на „Солисти Венети" и други италиански състави от миналото.

За първи път Кварто Квартет ще изсвири прочутата „Ла Фолия“ („Лудостта“) от Антонио Вивалди във виртуозна версия за соло цигулка, квартет и струнен оркестър. Произведението става известно за широката публика благодарение на филмовата лента „Казанова“ от 2005г. Програмата на 12 май ще продължи с някои от най-впечатляващите концерти на Вивалди  - „Страваганца" и „На Анна-Мария". Тук цигулката обрисува различни екстравагантни образи - оркестърът е превъплъщение на нестихващите чувства, бушуващи в душата, докато цигулката е силует на нежна дама, изящно владееща езика на музиката. Всеки концерт на Вивалди е пасторал на различна картина, образ и хармония, който се явява на слушателя в цветове от ноти. Кварто Квартет ще изпълни и авторска версия на Концерт в ла мажор за цигулка, струнни и басо континуо RV 335 "Славеят" под влияние на италианския цигулар Джовани Карминьола. „Птичките“ ще са многобройни и нежно „чуруликащи“ на сцената чрез звука на струнните инструменти.

Забавна закачка с публиката ще бъде прогнозата за времето, направена от климатолога и преподавател в Софийския университет доц. Георги Рачев. Събитието ще завърши с един от цигулковите концерти от „Годишните времена“ на Вивалди, според актуалната прогноза за времето в столицата, но дори и музикантите не знаят какво ще е то. Времето ще определи финала на концерта „Ла Фолия“. За повече информация, следете метеорологичната прогноза на 12 май, за да научите как ще завърши концерта на Кварто Квартет и „Софийски солисти“.

Билети потърсете ТУК