Квартетът на Арена ди Верона гостува в концерта „Пулсът на Европа“

Квартетът на Арена ди Верона гостува в концерта „Пулсът на Европа“

200 промоционални билета

Квартетът на Арена ди Верона пристига у нас за концерта „Пулсът на Европа“. На 28 май в зала „България“ от 19ч. италианската струнна четворка ще се присъедини към Камерата Орфика НБУ, ще гостуват и австрийските музиканти Михаел Публих(пиано) и Рафаел Дженер(ударни), а диригент ще бъде Владимир Кираджиев (Австрия/България). Организаторите Germi Art & Entertainment представят събитието в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и с подкрепата на Столичната община. В програмата: Едуард Елгар – Интродукция и Алегро за квартет и струнен оркестър, ор.47, Стефан Драгостинов – Лятна сюита (премиерно изпълнение) във връзка с честването на 70-годишнината на композитора, Джузепе Верди – Вариации по теми от оп. „Трубадур“ (аранжимент на Арена ди Верона квартет) и Михаел Публих – Кубинска сюита за пиано, ударни, бас китара, флейта и оркестър (със специалното участие на Рафаел Дженер, ударни).

Арена ди Верона квартет е създаден през 2010г. с идеята да бъде пренесена на камерна сцена атмосферата от прочутия оперен фестивал, провеждан на хилядолетния амфитеатър във Верона. Сформиран от членове на Оркестъра на Арена ди Верона, музикантите са:Гюнтер Санин и Винченцо Куаранта (цигулки), Лука Поца (виола) и Сара Аиролди (виолончело). Те концертират по цял свят както с класическия репертоар, така и с произведенията на типично оперни композитори като Верди и Пучини в този камерен жанр, изпълняват също и преработки на теми от операта, имат успешни сътрудничества и с именити певци. Оркестър Камерата Орфика към НБУ е базиран във Виена и София и има активна дейност с концерти и турнета в много страни. Създаден от цигуларя Марио Хосен през 2007г., ансамбълът събира млади артисти и лауреати на национални и международни конкурси.

Билети за концерта „Пулсът на Европа“ ще откриете в мрежата на Eventim, Tickets.bg, както и на касата на зала „България“. По случай 9 май, Денят на Европа, организаторите пускат 200 промоционални билета на цени с 10 лв. по-ниски от първоначално обявените, които вече могат да бъдат закупени на стойност между 15 и 50 лв.!

„Елгар просто е възродил цялата английска музика“, казва диригентът Владимир Кираджиев, професор във Виенския университет за музика и сценични изкуства, в телефонно интервю за Класик ФМ. „Музиката на Едуард Елгар е много благодатна от всяка гледна точка… Това е една романтика, която във всеки концерт се слуша като нещо много мелодично, познато и наистина близко до сърцето на всеки слушател…“, допълва диригентът, в чийто репертоар отдавна е творбата на големия английски композитор „Интродукция и Алегро“, съчетаваща по оригинален начин струнния квартет със струнния оркестър. Освен интересни факти около произведенията и гостуващите музиканти в концерта „Пулсът на Европа“, Владимир Кираджиев разказва и за работата си с пианиста Людмил Ангелов. Заедно те продължават своя проект върху Концерта за пиано и оркестър на Мориц Мошковски /вече записан на компактдиск с Шотландския СО на ВВС в Глазгоу/, като представят тази музика сега и в редица полски градове.

Интервюто на Юра Трошанова с Владимир Кираджиев може да чуете под снимката вляво!