Нозеда изоставя Торино

Нозеда изоставя Торино

Италианският маестро

Музикалният директор на Кралския театър в Торино Джанандреа Нозеда обяви, че напуска поста си, който заема от 2007г. Той не желае да продължи работа в престижната музикална институция, тъй като това не съвпада с визията на новия директор на театъра Уилям Грациози. Новият мениджър бе избран след напускането на Валтер Верняно преди десет дни. Въпреки някои свои спорове, тандемът Нозеда- Верняно превърна Кралския театър в Торино в един от най-активните в Италия.

Една от причините за напускането на италианския маестро е отмененото турне в САЩ, планирано за 2019г., в което бяха включени концерти в Харис Театър – Чикаго, Карнеги Хол- Ню Йорк и Кенеди център- Вашингтон. Основен мотив за това бе сериозните финансови трудности, пред които щеше да бъде поставен театъра при реализацията на турнето. Нозеда уточни, че ще спази някои от ангажиментите си, които са договорени с Кралския театър в Торино. Става дума за участията във фестивалите в Монтрьо, Стреза и Фестивала MITO, които предстоят през август и септември тази година.

От началото на сезон 2017/2018 Джанандреа Нозеда заема длъжността на музикален директор на Националния симфоничен оркестър на Вашингтон. Той ще продължи да работи като гост-диригент на Израелския филхармоничен оркестър и като един от главните гост-диригенти на Лондонския симфоничен оркестър.