Какво предстои на фестивала BBC Proms 2018?

Какво предстои на фестивала BBC Proms 2018?

От 13 юли до 8 септември

Повече от 90 концерта в рамките на 8 седмици в Роял Албърт Хол. Това предвиждат организаторите на престижния фестивал BBC Proms през 2018г. Сред дебютиращите на събитието са музикантите от Симфоничния оркестър на Балтимор, които ще свирят под палката на Марин Алсоп.

Откриването е поверено на композиторката Анна Мередит, която е написала произведение, посветено на края на Първата световна война. Творбата, която ще прозвучи на 13 юли, носи заглавието „ Пет телеграми“ и се базира на текстове от телеграми, изпратени от войници през 1918г. В последната вечер от фестивала е включена още една творба на една жена-композитор - Росана Пануфник и нейното произведение „Songs of Darkness, Dreams of Light“.

Освен края на Първата световна война, сред акцентите в програмата на BBC Proms 2018 е отбелязването на 100-годишнината от рождението на Ленард Бърнстейн и предоставянето на правото на глас на жените във Великобритания. Специално място ще бъде отделено на 40 години от създаването на конкурса Млад музикант на Би Би Си, като в концерта ще се включат двама от лауреатите на конкурса, които днес са сред най-търсените инструменталисти с блестяща кариера– цигуларката Никола Бенедети и виолончелиста Шеку Кане- Мейсън. Фестивалът ще почете и трима композитори, които напускат този свят преди един век - Клод Дебюси, Лили Буланже и Хуберт Пери.

Във фестивалния афиш се отличава и изпълнението на Бранденбургските концерти от Йохан Себастиан Бах, които ще бъдат последвани от съвременния им прочит от композиторите на нашето време – Ури Кайне, Брет Дийн, Андерс Хилборг, Олга Нойвирт, Стивън Маккей и Марк-Антъни Търнидж. Различни музикални нюанси в събитието ще внесат сенегалският музикант Юсу Н'Дур и неговата група „Суперзвездите от Дакар“, както и кубинските изпълнители от проекта Buena Vista Social Club.