Кой е най-старият производител на рояли в света?

Кой е най-старият производител на рояли в света?

Британската компания

Най-старата компания за пиана и рояли в света, която е оцеляла до днес, се намира във Великобритания. През 2018г. ателиетата на „Джон Бродууд и синове“ ще отбележат 200 години от своето съществуване. Историята разказва за шотландския дърводелец и производител на мебели Джон Бродууд, който пристига през 1761г. в Лондон и започва да работи с швейцарския производител на пиана и клавесини Буркат Шуди. Тъй като популярността на клавесина намалява, компанията се съсредоточава изцяло върху производството на пиана през 1793г. Фредерик Шопен свири на инструментите на Бродууд във Великобритания, включително и на своя последен концерт в Гилдхол скул, Лондон през 1848 година. Въпреки че харесва звука на тези пиана, полският композитор е предпочитал инструментите на френските майстори от Плейел. Най-натовареният период в историята на компанията е през 50-те години на 20 век, когато годишно са се произвеждали около 2500 инструмента.

Официалното начало е дадено във Виена през лятото на 1817г., когато синът на Джон Бродууд, Томас, се запознава с 47-годишния по това време Лудвиг ван Бетовен. Крехкото здравословно състояние на композитора и неговата почти пълна глухота са довели до безпаричие и невъзможност да си закупи собствено пиано. При завръщането си в Лондон, Бродууд-младши решава да изненада Бетовен с подарък- ново пиано. Инструментът напуска Лондон през декември 1817г., като е пренесен с лодка през Ламанша и е теглен с кон до Виена, където пристига през май следващата година.След като получава подаръка, немският композитор е толкова очарован, че се вдъхновява да напише своите късни сонати за пиано Бетовен бил вдъхновен да напише своите късни солати за пиано (опуси 106, 109 и 110). Инструментът е бил толкова силен, че е компенсирал глухотата на маестрото. В писмо до Бродууд Бетовен пише: „Ще гледам на него като на олтар, на който ще поставя най-красивите дарове от моя дух към божествения Аполон".

За да отбележи това знаменателно събитие в своята история, „Джон Бродууд и синове“ организират няколко прояви, като концертите в Обединеното кралство включват рецитали и изнасяне на лекции на места, сред които Музея на клавишите към Кралската академия за музика и Музея Финчкокс в Кент, чиято колекция от старинни инструменти се съхранява повече от 45 години.