„Райнхард – Владигеров“ – едно щастливо стечение на обстоятелствата

„Райнхард – Владигеров“ – едно щастливо стечение на обстоятелствата

Изложбата се открива на 25 април

„През 1912г. Панчо Владигеров печели стипендия и заминава за Берлин заедно със своя брат-близнак Любен и майка им Елиза Пастернак-Владигерова, където започва активното си музикално образование. По щастливо стечение на обстоятелствата, квартирата им се е намирала в немската столица срещу двора на Дойчес театър“. Това разказа Надя Сотирова, която ръководи Къщата-музей „Панчо Владигеров“ в София. Любопитната история в ефира на Класик ФМ радио е свързана с изложбата „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции”, която предстои да бъде открита на 25 април от 18:00 ч. във фоайето на зала „България“ в рамките на Европейски музикален фестивал“ 2018. „И през отворените прозорци се е чувало невероятното музициране, изпълнителското майсторство и импровизациите на младия Владигеров. Райнхард, минавайки през двора, проявява любопитство кой е младият музикант, който свири и композира. Така всъщност се срещат двамата големи творци“,разкрива тя, цитирайки биографите на Владигеров. „Самият той споделя в едно интервю, че Райнхард е бил изключителен перфекционист и особено преди премиерите са работили денонощно“, допълва музикалната изследователка.

По същото време Берлин е център на световната интелигенция. „Много наши творци са там. Владигеров е в контакт и с Чавдар Мутафов, Фани Попова- Мутафова, Константин Щъркелов и режисьора Хрисан Цанков, който е специализант на Райнхард“, обяснява Надя Сотирова, като прави препратки към спектакъла „Тебеширеният кръг“ в Народния театър „Иван Вазов“, чийто екип е съставен от български творци, които се развиват в Германия.

Този период /1920- 1932/ се явява изключително ярък за композиторското творчество на Панчо Владигеров. „Тези 12 години дават изключителен творчески импулс на Панчо Владигеров. По това време той създава Българска рапсодия „Вардар“ , Българска сюита, Седем български симфонични танца, концертна увертюра Земя“ и др.“, посочва още Надя Сотирова. По думите й предстои подготовката на програмата за отбелязване на 120 години от рождението на Панчо Владигеров през 2019г. Къщата-музей в София вече разполага с ново оборудване, което отговаря на всички съвременни изисквания.