Започва 3-тото издание на  „България пее“

Започва 3-тото издание на „България пее“

Националната хорова инициатива

На 20, 21 и 22 април 2018 г. в цяла България ще се проведе третото издание на Националната хорова инициатива „България пее“, организирана от Български хоров съюз. Тя се осъществява с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи и с медийното партньорство на Класик ФМ радио.

“България пее” е национална инициатива на Българския хоров съюз за популяризиране на хоровото пеене и поставянето му във фокуса на общественото внимание. Кампанията има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това демократично и въздействащо изкуство, да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България; да обедини хоровете от страната в името на обща идея; да демонстрира потенциала и желанието за развитието на българските хорове у нас.

„Около 130 са хоровите колективи, които тази година се включват в инициативата. Мотото е „Заедно“ , което съществува от първата година“. Това заяви в предаването "Сутрешно кафе" на Класик ФМ радио председателят на УС на Българския хоров съюз д-р Галина Луканова, която също така ръководи Академичния хор „Света Параскева“ при НХА. Според нея, „хоровото изкуство е социална дейност. Той е барометър на състоянието на обществото.Нашите хорове ги наричаме „островчета“, на които хората бягат от ежедневието, от средата, която по някакъв начин не им допада“. По думите на хоровата диригентка, „Приблизително 25 хорови фестивала има в България. Очевидно хората имат потребност да пеят и да бъдат заедно. Трябва да обърнем внимание и с тези наши статистики на факторите, които могат да помогнат, и да се опитаме да запазим хоровото ни изкуство. То винаги е било и вярваме, че може да продължава да бъде една визитна картичка на България“.

Какво още сподели д-р Галина Луканова, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимакта вляво.