Млади тромбонисти от Гилдхол скул – Лондон свирят в студиото на Класик ФМ преди концерта си в София

Млади тромбонисти от Гилдхол скул – Лондон свирят в студиото на Класик ФМ преди концерта си в София

зала НМА, 20 април, 19ч.

Тромбонов квартет от възпитаници на Гилдхол скул – Лондон свириха на живо в студиото на Класик ФМ радио броени часове преди предстоящия си концерт в София. На 20-ти април (петък) от 19ч. в концертната зала на Националната музикална академия /НМА/ на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 94 в столицата за първи път у нас ще имате възможността да чуете на живо част от класа по тромбон от реномираната британска консерватория в съзвучие със свои български колеги. Този концерт е включен в съпътстващата програма на 49-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" и се реализира в партньорство с Национална музикална академия "Панчо Владигеров". Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония, а официален медиен партньор на Фестивала е Класик ФМ радио.

„Тромбонанза“ е уникален по рода си проект, чиято идея е не само да събуди у младото поколение интерес към медните духови инструменти, но и да покаже, че музицирането е вълшебство и че сцената може да бъде платформа, на която човек изразява себе си, емоциите си и реализира идеите си. Целта на концерта е да привлече публика, която е отворена към нови идеи и нов тип звучене, както и да покаже възможностите на тромбона и неговите разновидности.

Програмата на концерта включва премиерни за България произведения, между които оригинални творби за голям тромбонов ансамбъл, както и аранжименти за такъв състав. В нея ще прозвучат произведения от А. Фалкониери, Й.С.Бах, П.И.Чайковски, Т.Дюбоа, С.Уилс. Поради нестандартния репертоар (включващ дори джаз и фолклор) и майсторското изпълнение на британските инструменталисти, концертът обещава да предизвика голям интерес със своите грациозност, тържественост, закачливост и иновативност.

В ефира на Класик ФМ радио диригентът проф. Саймън Уилс подчерта значението на две български произведения. Първото носи заглавието „Надежди“ и е написано за 12 тромбона и туба от изтъкнатия български композитор, инструменталист и дългогодишен преподавател по фагот в Националната музикална академия, който си отиде от този свят през есента на миналата година проф. Марин Вълчанов. Втората творба, предвидена в програмата, е прочутата песен от българската фолклорна съкровищница „Кавал свири“, аранжирана за духовия състав от Емил-Джордж, който е единственият българин във формацията.

Проф. Уилс е работил цели 14 години като водач на тромбоните в Европейския камерен оркестър, свирил е в оркестъра на Уелската национална опера, в Лондонския симфоничен оркестър, в Оркестъра от Епохата на Просвещението, в Бароковия оркестър на Фрайбург и др. Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с проф. Саймън Уилс в превод на Емил -Джордж в звуковия файл под снимките вляво. Проследете гостуването на музикантите от Гилдхол скул – Лондон и във Фейсбук профила на Класик ФМ радио!