Димитър Иванов –  за „Тримата концертмайстори“,  Франкфуртската опера и бащинството

Димитър Иванов – за „Тримата концертмайстори“, Франкфуртската опера и бащинството

Българският цигулар

„Голяма тръпка ми е да се запозная с тези мои колеги и сънародници, които всъщност така и не се е случило да се срещна през годините“. Това заяви в предаването „Сутрешно кафе“ водача на оркестъра на Франкфуртската опера Димитър Иванов. Той е един от изтъкнатите български цигулари, който ще вземе участие в концерта „Тримата концертмайстори“, включен в програмата на „Европейски музикален фестивал“ -2018. Събитието предстои на 25 април от 19:30 ч. в зала „България“. Димитър Иванов ще свири с колегите си Албена Данаилова и Мони Симеонов, а съпроводът е на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров. Билети ще откриете ТУК

„Много се радвам, че ще имаме възможност и музикално да се опознаем“, допълни Димитър Иванов. Той подчерта, че ще изпълни Цигански напеви от Пабло Сарасете и Интродукция и рондо капричиозо на Камий Сен-Санс. „Израснал съм със записите на тези произведения на Георги Тилев, Майкъл Рабин и Яша Хайфец. Това е едно завръщане към корените - с български музиканти в България да свиря тези творби, които именно с Георги Тилев съм изработил навремето като дете, защото ми бяха любими произведения“. По думите му, музиканти като Георги Тилев и Минчо Минчев „съвсем вярно чувстват музиката и без излишни маниери.- чисто и искрено я изпълняват“. Според Иванов, „това директно влиза в сърцето и директно може да задвижи емоционално хората“.

Извън работата си като концертмайстор на оркестъра на Франкфуртската опера, Димитър Иванов е и горд баща. „Времето се разпределя по съвсем друг начин. Усещам, че много по-ефикасно и съсредоточено се подготвям по този начин“, коментира цигуларят. Той се отказва от преподавателското си място във Висшето музикално училище „Ханс Айслер“ в Берлин, за да се посвети на семейството си. „След като разбрах, че ще имаме дъщеря, се отказах от този шпагат между Франкфурт и Берлин, защото не беше вече възможно да липсвам редовно за много време…. Горя за тази тръпка с певците в момента, спонтанно, да се реагира и да се види как ще се получи вечерта. Всяко представление е различно, макар и певците да са едни и същи. Това в момента е все още за мен много интересно и удовлетворяващо. Ако реша, бих могъл да се явя за професура“, посочва още музикантът. След концерта в София Димитър Иванов ще има нови професионални ангажименти с Франкфуртската опера, а през лятото на тази година го очаква появата на още една дъщеря.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Димитър Иванов в звуковия файл под снимките вляво.