Какво е „Да танцуваш Бетовен“?

Режисьорката пред Класик ФМ радио

В София, Пловдив и Варна продължава 3-тото издание на фестивала за документални филми за различни области на изкуството „Master of Art“. Той бе открит с швейцарско-испанската копродукция „Да танцуваш Бетовен“. Лентата ще бъде показана и тази вечер, 17 април, от 19.30ч. в столичното кино „Одеон“, както и на 26 април от 18.30ч. в Cine Grand. Филмът „Да танцуваш Бетовен“ проследява 9-месечната подготовка и усилна работа на танцьорите и музикантите за уникален спектакъл в Токио, който хореографът Морис Бежар прави по Деветата симфония на Бетовен. В постановката участват Балетът на Бежар, Токийският балет и Израелската филхармония, дирижирана от маестро Зубин Мета.

Възможно ли е една симфония да се изтанцува? „Трябва да гледате филма и да се уверите в това. Щом имате пред себе си гениален хореограф, всичко може да се изтанцува“. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио режисьорката Аранча Агире. „Този вид хореография достига до сърцата на всички хора. Бежар притежаваше тази способност и добродетели, които демонстрираше в Европа. Той знаеше как да привлече публиката към танцовото изкуство, което имаше ограничен кръг почитатели; знаеше как да разбие бариерите и границите, като не оставяше нито един зрител да бъде безразличен или без да изпитва емоция от неговите спектакли“, споделя тя. По думите й, „позитивното начало в културата, значенията, които предават произведения като Деветата симфония на Бетовен, са необходими. Като европейци не бива да ги изпускаме нито за миг.Това е и едно от посланията на филма – културата ни прави по-добри“.

Аранча Агире е дъщеря на актрисата Енрикета Карабайeйра и изтъкнатия испански кинорежисьор Хавиер Агире. Завършила е испанска филология и е автор на 2 книги- “Бунюел, читателят на Галдос“ (Premio de Investigación Pérez Galdós 2003) y “34 актьори говорят за своята работа” (Ed. Cátedra, 2008). Второто заглавие служи за основа на документалния й филм “Хекуба, сън на страстта”. Тази продукция получава номинация за престижните филмови отличия „Гоя“ - испанския еквивалент на Оскарите. През тази година режисьорката получи още една номинация „Гоя“ в категорията за документален филм за лентата „Да танцуваш Бетовен“. Следващият филмов проект на Аранча Агире е посветен на композитора Енрике Гранадос, в който участва пианистът Евгени Кисин и други именити музиканти. Лентата предстои да се появи на големия екран през тази година.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Аранча Агире в звуковия файл под снимката вляво.