Конкурсът „Млади виртуози“ – за 14-ти път!

Конкурсът „Млади виртуози“ – за 14-ти път!

15- 22 април за камерна музика

От 15 до 22 април в City Mark Art Center /бившето кино "Левски" в София/ ще се проведе 14-то издание на Международния конкурс „Млади виртуози“, част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Тази година престижното музикално състезание обхваща категориите камерна музика и композиция, в които млади таланти ще представят уменията си и своето творчество пред авторитетно международно жури и публика. Участници от Австрия, Италия, Русия, САЩ, Япония, Южна Корея, България и др. ще трябва да впечатлят едни от най-ярките музиканти и преподаватели в света, които пристигат в България специално за конкурса.

Възрастовите категории на кандидатите са разпределени в 3 групи – до 19 г., до 31 г. за камерна музика и 35 г. за композиция. Според организаторите от Фондация „Млади Виртуози“, конкуренцията ще бъде повече от впечатляваща.

Наградният фонд възлиза на 21 750 лв. и се осигурява от Министерство на културата на Република България. Съпътстван е и от редица специални отличия, сред които Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY), чийто член е Международния конкурс „Млади виртуози“. Носителят на тази награда ще има изключителния шанс и възможност да покори международните сцени, участвайки в серия от концерти, организирани от асоциацията във всички европейски столици.

Членове на престижното международно жури в категория Камерна музика са - проф. Димо Димов, проф. Дора Шварцберг-Романов, проф. Леонид Кербел, проф. Ромен Гариу, проф. Джулиано Мадзоканте. Международното жури за специалност композиция ще бъде обявено през месец октомври.

Тържественото откриване на ”Млади виртуози” - 2018 ще се състои на 15 април в зала “България”  с концерт на Софийската филхармония със солист София Мехоношина - носител на Голямата награда „Откритие на конкурса” от Международния конкурс „Млади виртуози 2017“ и специалната наградата на Софийска филхармония. Концертът с програма, посветена на валса, ще бъде под диригентството на Найден Тодоров. София Мехоношина e носител на Голямата награда „Откритие на конкурса“ от предишното издание на конкурса и на Специалната награда на Софийска филхармония – концерт с националния ни оркестър. Тя е родена на 2 април 2004 г. в град Иркутск (Русия). Учи в 5-ти клас на Детската музикална школа към колежа, кръстен на Шопен, в класа на заслужилия артист на Руската федерация, професорът от Московската държавна консерватория Евгени Петров.Лауреат на много музикални конкурси като: „Международен форум на класическа музика“, Москва, 2015 г. (I награда), Международен конкурс за изпълнители на класическа музика „Музикални диаманти“, Москва, 2016 г. (I награда), XIV Международен музикален конкурс за деца в Русия, Москва, 2016 (ІІІ награда), Международен музикален конкурс „Виртуози на Голямата награда Залцбург“, 2016 (І награда); XIV Международен конкурс за кларинет в Карлино, Италия, 2016, (I награда). Лауреат на III Международен фестивал „Музикален диамант“, Испания, 2016 г.София Мехоношина е участник в държавната програма на Образователния център „Сириус“ за талантливи деца ,Сочи (2016, 2017).

Церемонията по награждаване и Гала концертът на лауреатите от конкурса “Млади виртуози”- 2018 ще се проведат на 22 април, неделя, от 11:00 ч. в залата на City Mark Art Center. Тогава ще бъдат избрани носителите на всички специални отличия на конкурса.

Конкурсът се организира от фондация „Млади виртуози” в партньорство с Националното музикално училище “Любомир Пипков” и с медийната подкрепа на Класик ФМ радио.

Събитието се осъществява с изключителната подкрепа на Министерство на културата на Република България. Конкурсът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Постоянни партньори на организаторите са Международна фондация ”Св. Св. Кирил и Методий”, Фондация ”Българска памет”, М Тел, Делойт, а частни дарители са проф. Генчо Начев, Михаил Заимов и Петър Делчев.

Състезателните дни, Гала концертът и тържествената церемония са със свободен достъп и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика. Още за конкурса ще намерите в сайта www.yvcompetition.org

Подробности за тазгодишното издание на „Млади виртуози” разкрива интервюто  на Георги Митов-Геми с председателя на организационния комитет и артистичен директор на конкурса Милка Митева. Чуйте го в звуковите файлове под снимката вляво!