Детски концерт по музика на Едвард Григ обогатява програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018

Детски концерт по музика на Едвард Григ обогатява програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018

На 12 април от 11:00 и от 14:00 часа в концертната зала на Българската академия на науките

Детски концерт по музика на Едвард Григ обогатява програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“. Утре, 12 април от 11:00 и от 14:00 часа в концертната зала на Българската академия на науките ще бъде представен образователният спектакъл „Приключенията на Пер Гинт“. В събитието ще участват музиканти и балетисти от Държавния музикален и балетен център, а водещ е актьорът Румен Григоров.

За втора поредна година организаторите от „Кантус Фирмус“ си поставят за цел да привлекат интереса на детската аудитория, което в перспектива развива нови публики за класическата музика. В миналогодишното издание на форума с голям успех бе представен концертът по музика на Прокофиев „Петя и вълкът“. Новият детски проект ще запознае малките слушатели с интересни факти от живота и творчеството на големия норвежки композитор Едвард Григ. В представлението се използва негова музика от сюитите „Пер Гинт“ №1 и №2, написани по молба на великия му сънародник – драматургът Хенрик Ибсен. Сюжетът на пиесата разказва за пътешествията на героя Пер Гинт из целия свят – от норвежките планини до пустинята Сахара. Историята е адаптирана за деца и ще оживее чрез музика и танц с балетистите Кристина Чочанова – Иванова, Ивана Пъдпъдъкова, Йоанна Стоянова, Станислав Стефанов и Трайче Стойковски. Прекрасните мелодии на Григ в аранжимент на Йоахим Линкелман се изпълняват от духов квинтет в състав Кремена Кабакчиева (флейта), Надежда Гущерова (обой), Цветелина Найденова (кларинет), Габриела Томова (валдхорна) и Мария Черноокова (фагот). Над 400 деца от няколко столични училища ще посетят спектакъла, като всяко от тях ще получи програмна книжка с текста на приказката и информация за авторите.

„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.