Интервюта от ефира на Classic FM предизвикват интереса на млади испанисти от Великотърновския университет

Интервюта от ефира на Classic FM предизвикват интереса на млади испанисти от Великотърновския университет

Отзвук от преводачески семинар

Приключи третото издание на Семинара по симултанен и консекутивен превод с испански език, който се проведе от 29 до 31 март в зала „Европа“ на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Той бе организиран от Институт Сервантес - София, Посолството на Кралство Испания в България и Катедра „Романистика“ към Филологическия Факултет на ВУЗ-а с медийното партньорство на Classic FM радио.

Сериозен интерес предизвика откритата лекция на водещия на предаването „Сутрешно кафе“ Георги Митов-Геми. Той разкри характеристиките, особеностите и предизвикателствата при превода от испански език в жанра „радиоинтервю“. Освен бакалаври от I до IV курс специалност „Приложна лингвистика“ с профил испански език и студенти от Магистърската програма по Транслатология, се включиха и студенти, които изучават португалски език, както и преподаватели от катедра „Романистика“.

Георги Митов-Геми представи радиостанциите от bTV Radio Group и насочи вниманието към спецификите в програмата на Classic FM радио. Той обособи видовете интервю според мястото и начина на провеждането им и препоръчителните типове превод. Многобройните студенти в залата усетиха нюансите в превода на неговата среща в ефира с изявената испанска цигуларка Летисия Морено и придобиха ценен практически опит. В рамките на тридневния семинар, воден от професионалната преводачка Дора Скочева- Цветкова, бяха използвани и записи от интервютата на Геми с изтъкнатия диригент Давид Хименес – племенник на Хосе Карерас и директора на престижния Кинофестивал в Малага Хуан Антонио Вигар. Бъдещите професионални преводачи зададоха и своите въпроси, свързани с подготовката, поведението и изразните средства на преводачите и журналистите по време на радиоинтервю, отличителните черти на радиото като медия и своеобразния профил на единствената радиостанция за класическа музика в България и на Балканите- Classic FM.

В официалното откриване взеха участие директорът на Институт Сервантес-София г-н Хавиер Валдивиелсо и зам. деканът на Филологическия факултет на Великотърновския университет проф. Людмила Иванова. По думите й, семинарът полага основите за обсъждането на бъдещо партньорство с bTV Radio Group, като занятията ще продължат да се развиват с привличането на студенти от катедра „Журналистика и връзки с обществеността“, за които практическите познания също ще бъдат полезни.

Чуйте интервютата с Дора Скочева-Цветкова и проф. Людмила Иванова в звуковите файлове под снимките вляво.