Водещ от Classic FM радио ще бъде лектор във Великотърновския университет

Водещ от Classic FM радио ще бъде лектор във Великотърновския университет

На 30 март очаквайте лекцията на Георги Митов за спецификите на радиоинтервюто и симултанния превод на испанския език

Водещият на предаването „Сутрешно кафе“ в ефира на Classic FM радио Георги Митов-Геми ще се включи в третото издание на Семинара по симултанен и консекутивен превод с испански език във Велико Търново на 30-ти март. Пред студентите на ВУЗ-а Георги Митов-Геми ще разкрие спецификите на своята работа и ще даде практически насоки към бъдещите преводачи на тема: „Радиоинтервю- характеристики, особености и предизвикателства в превода от/на испански език“. В рамките на семинара ще бъдат използвани записи от негови срещи в ефира с известни испански творци, сред които изявената цигуларка Летисия Морено, изтъкнатият диригент Давид Хименес – племенник на Хосе Карерас, директорът на престижния Кинофестивал в Малага Хуан Антонио Вигар и др.

Семинарът е организиран по съвместна инициатива на Институт Сервантес - София, Посолството на Кралство Испания в България и Катедра „Романистика“ към Филологическия Факултет на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ с медийното партньорство на Classic FM радио.

Семинарът ще се проведе в рамките на три дни - от 29 до 31 март 2018г, като входът е свободен за всички желаещи да го посетят. Семинарът ще бъде воден от професионалната преводачка Дора Скочева- Цветкова - носител на Специалната награда на Съюза на преводачите в България за 2014г. за висококвалифицираната ѝ дългогодишна дейност като преводач на документи и материали от и на испански език към испаноезичните посолства у нас, както и като симултанен и консекутивен преводач.

Гост лекторът на семинара Георги Митов – Геми е водещ в ефира на Classic FM вече 10 години. Той има няколко номинации и е носител на ежегодната награда „Светове и цветове”, връчвана от Сдружението на испаноговорещите журналисти и Съюза на българските журналисти, като през 2017г. бе удостоен с наградата „Светлана Плашокова” в категория „Радио” за кореспонденции от и за испаноезичния свят.

Classic FM радио е единственото радио за класическа музика в България и на Балканите, създадено през 1994г. То излъчва 24 часа в денонощието най-доброто от симфоничната, камерната, оперната и оперетна музика, мюзикъли, а вече и новата музикална рубрика Classic Crossover. Classic FM радио е част от bTV Radio Group, в чието портфолио са и радиостанциите N-JOY, Z-Rock, Jazz FM и bTV Radio.

Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий“ е първият извън столичен университет, който отваря врати през 1963г. Интересът към Семинара по симултанен и консекутивен превод с испански език непрекъснато се увеличава. Участниците са бакалаври от I до IV курс специалност „Приложна лингвистика“ с преводачески профил, както и студенти от Магистърската програма по Транслатология.

Институт Сервантес е държавна институция, основана през 1991г. от испанското правителство като единствена официална културна институция с нестопанска цел за популяризиране на испанския език и испаноезичната култура в света. Институт Сервантес - София съществува от 2006г., като активно организира образователни курсове и културни прояви и разполага с богата колекция от книги, учебни материали, филми и музика на испански и латиноамерикански автори.