„Европейски музикален фестивал“ 2018 стартира в петък с концерт на Максим Венгеров

„Европейски музикален фестивал“ 2018 стартира в петък с концерт на Максим Венгеров

Музикантът пристига със забележителната си цигулка „Страдивариус Екс Кройцер“ от 1727 година

Осемнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ стартира в петък – 30 март, с концерт на феноменалния руски цигулар Максим Венгеров. Знаменитият музикант ще пристигне у нас в ранните часове на 29 март с чартърен полет от Санкт Петербург. Гостуването му там е свързано с участие в тържествен концерт с оркестъра на Филхармонията по случай 100-годишнината на азербайджанския композитор и диригент Кара Караев. На 28 март Венгеров ще представи рядко изпълнявания Концерт за цигулка от Караев в голямата зала на Филхармонията под диригентството на Рауф Абдулаев. Веднага след събитието той ще пътува за София, където на 29 март ще репетира със Софийската филхармония и диригента Найден Тодоров. На 30 март в зала №1 на НДК от 20:00 ч. те ще представят стилна програма от творби на Йоханес Брамс – Концерт за цигулка в ре мажор и Симфония №1 в до минор. „Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ и е включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Както повечето велики цигулари от нашето съвремие Максим Венгеров свири на забележителна цигулка от прочутия италиански майстор Антонио Страдивари. „Страдивариус Екс Кройцер“, с която идва цигуларят, е създадена в късния творчески период на лютиера – през 1727 година. Цигулката има характерен плътен звук и Венгеров неведнъж е споделял, че тя има специално значение за него и е изключително щастлив да свири на нея. В миналото инструментът е бил притежание на легендарния Рудолф Кройцер, основоположник на френската цигулкова школа, на когото Бетовен посвещава една своя соната. Венгеров се сдобива с цигулката през 1997 година и споделя, че е трябвало специално да промени техниката си на свирене, за да може да се адаптира към нея.

Максим Венгеров пристига у нас със съпругата си Олга Гринголц, която е изкуствовед. За нея Максим казва, че е открил сродната си душа. Двамата са женени от 2013 година и живеят в Монако с двете си дъщери, а Олга е сестра на друг известен руски цигулар – Иля Гринголц.

Ограничено количество билети за концерта на Максим Венгеров и Софийската филхармония все още могат да бъдат закупени от касите в зала „България“ и в билетния център на НДК.

Забележителният цигулар е сред музикантите, които предизвикват възторга на публиката по целия свят. Неговите изпълнения, наситени с енергия и всепоглъщаща страст, му спечелват признанието на един от най-великите музиканти на нашето време, който владее инструмента до абсолютно съвършенство. Роден през 1974 близо до Новосибирск, Максим учи цигулка при проф. Захар Брон. Носител е на награди от конкурсите „Виенявски“ и „Карл Флеш“. Усъвършенства се под влияние на инструменталистите и диригентите, с които свири. Един от тях е великият Мстислав Ростропович, с когото записва цигулковите концерти на Прокофиев и Шостакович. Тези записи получават награди „Грамофон“ и две номинации за „Грами“. През 1994 година Максим Венгеров работи и с Даниел Баренбойм, който също повлиява много върху професионалното му съзряване. През 1997 г. Венгеров става първият класически музикант посланик на УНИЦЕФ. С тази почетна титла той изнася концерти в Уганда, Косово, Тайланд, прави ежегодни турнета в Европа, САЩ, Япония, Китай, Сингапур, Корея, Австралия. През 2000 година сключва договор със звукозаписната фирма EMI. Максим има световна репутация като преподавател, а ръководените от него майсторски класове са изключително популярни и атрактивни. От 2005 година е професор в Кралската музикална академия – Лондон. През 2008 година, поради заболяване на ръката, Венгеров обявява своето решение да прекъсне за известно време кариерата си на цигулар и се насочва към педагогическа работа и дирижиране. От началото на 2011 г. той отново се завръща на сцената като изпълнител на цигулка.

Найден Тодоров е сред ярките представители на младата генерация български диригенти. От сезон 2004-2005 той е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от 2008 е неин главен гост-диригент. В периода 2006 - 2016 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе. От началото на 2017 г. той е директор на Софийската филхармония. Диригентския си дебют прави на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 е студент на проф. Карл Остеррайхер и проф. Урош Лайовиц във Виенския университет, където завършва като бакалавър през 1996 г., след това специализира в Музикалната академия "Рубин" в Йерусалим при Менди Родан, музикален директор на Израелския симфоничен оркестър. През 2001 г. получава магистърска степен в Нов български университет, а през 2004 защитава докторат в Лондонския университет. Получава награди от наши и международни конкурси, Словашкия музикален фонд, "Ротари клуб" - Виена, фондация "Боргезе", наградата "София", "Кристална лира", "Златно петолиние" и др. Найден Тодоров дирижира представителни български и чужди оркестри, гостува на десетки фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ. Маестрото е избран за "Музикант на годината" за 2012 г.

В своята осемдесет и девет годишна творческа история Софийската филхармония е изминала дълъг интензивен път на художествено израстване, свързан с имената на изтъкнати музикантски фигури като Саша Попов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Стефанов, Васил Казанджиев, Димитър Манолов, Емил Табаков и др. Незабравими в летописа на Филхармонията са съвместните изяви с личности като диригентите Херман Абендрот, Курт Мазур, сър Невил Маринър, Генадий Рождественски, Юрий Темирканов, Игор Маркевич, Карел Анчерл, Витолд Ровицки, Карл Остеррайхер, Жан-Бернар Помие, Карлхайнц Щокхаузен, Урош Лайовиц и други. Солисти на оркестъра са били Гена Димитрова, Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Соня Йончева, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Димитрий Шостакович, Давид Ойстрах, Светослав Рихтер, Емил Гилелс, Алексис Вайсенберг, Мстислав Ростропович, Ивон Лефебюр, Владимир Спиваков, Бернд Глемзер, Юлиан Рахлин, Андрю Маринър и още десетки световно известни чуждестранни и български изпълнители.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“.