Далия квартет от Испания ще гостува за първи път в България на „Европейски музикален фестивал“ 2018

Далия квартет от Испания ще гостува за първи път в България на „Европейски музикален фестивал“ 2018

На 11 април от 19:30 часа в камерна зала „България“

Далия квартет от Испания ще гостува за първи път в България в рамките на 18-тото издание на „Европейски музикален фестивал“, включен в Календара на културните събития на Столичната община за тази година. Струнният състав ще представи премиерно у нас испанска камерна музика от втората половина на XX век и началото на XXI век. Концертът ще се проведе на 11 април от 19:30 часа в камерна зала „България“ и се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Институт Сервантес – София. Съорганизатор на „Европейски музикален фестивал“ е Министерството на културата на Р. България.

Членовете на квартета Олегер Белтран, Елена Рей, Анна Пуч и Ерика Вайс имат солидна кариера в елитни европейски оркестри. Събрани от амбицията да открият нови естетически измерения и стилово майсторство в камерната музика, те постигат уникален звуков облик на квартета, който е много емоционален и същевременно прецизен. През миналия сезон Далия квартет изнесе концерти в редица градове на Испания и представи в Барселона камерна версия на „Песен за земята” от Густав Малер заедно с прочутия немски баритон Матиас Гьорне. Четиримата музиканти са свирили заедно на фестивала „Шубертиада Вилабертран“ и в Театро де Сария в Барселона. Наскоро струнният състав дебютира в Л’Аудитори – Барселона в съвместен концерт с квартетите „Новус“ и „Армида“. Предстоят им дебюти в „Двореца на музиката“ в Барселона и в концертната зала Аудитори в Жирона в рамките на фестивала „Иберкамера“.

Пред софийската публика музикантите ще изпълнят Струнния квартет “Изглед към морето” от Едуард Толдра, Струнен квартет № 2 от Роберто Герхард, както и Квинтет с кларинет от Хесус Торес, посветен на композитора Гонсало де Олавиде. В концерта ще участва и младата кларинетистка Лаура Руис Феререс от Испания.

Концертът на Далия квартет в София е част от проекта “Европа” на Институт Сервантес, испанския Национален център за разпространение на музиката и Националния институт за сценични изкуства и музика на Испания, чиято цел е да запознае европейската публика с достиженията на испанската камерна музика. Проектът се осъществява в българската столица след неговото представяне в Мюнхен, Виена и Букурещ.

Билетите за събитието са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com