Семинар за музика към видеоигри е съпътстващото събитие на концерта The World of Video Game Music

Семинар за музика към видеоигри е съпътстващото събитие на концерта The World of Video Game Music

Събитието ще се състои на 12-ти и 13-ти март в зала №48 на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Вход свободен!

Семинар за композиране на музика и звуков дизайн за видеоигри ще бъде съпътстващото събитие към концерта „The World of Video Game Music“ от цикъла „Музиката на Америка“ на 14-ти март. В рамките на два дни утвърдени американски и български композитори ще споделят своя опит и познания за тази динамично развиваща се музикална сфера. Младите творци ще имат възможност да се срещнат с Нийл Акрий, допринесъл за музиката на популярните игри „World of Warcraft“, „Overwatch“, „Diablo“, „StarCraft“, „Revelation Online“ и др. Номиниран за награда BAFTA, той е писал също за сериалите „Stargate SG-1“, „Stargate Atlantis“ и „Witchblade“, както и за 30 игрални филма. В своето творчество Акрий често съчетава класически симфоничен оркестър с електронни инструменти и етно мотиви, създавайки оригинална и емоционално въздействаща музика.

Другите лектори ще бъдат Пенка Кунева - композитор на игрите „Принцът на Персия“, „Трансформърс“, „Мумията VR“, игралните филми „Ага“, „Encounter“ и „Devil’s Whisper“ и др., Елица Александрова – композитор и звуков дизайнер в Ubisoft – София, автор на музиката за „Assassin’s Creed: Rogue“ и „Horse Adventure – Tale of Etria“, както и Борислав Славов - експерт в създаването на музика, която се променя в зависимост от решенията и действията на играчите в реално време. Славов е автор на партитурата на „Divinity: Original Sin 2“, получила четири престижни награди за 2017 година, сред които и “Game of the Year” от PC Gamer.

Семинарът „Музика, продукция и звуков дизайн за видеоигри“ ще се състои на 12-ти и 13-ти март в зала №48 на НМА "Проф. Панчо Владигеров" на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" № 94. Достъпът за всички е свободен. Събитието се организира със съдействието на Националната музикална академия /НМА/, като лекторите гостуват по повод участието им в концерта „The World of Video Game Music“ на 14 март в зала „България“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

Програма на семинара:

12 март

10:00 – 11:30: Изграждане на композитора и развитие на професионална кариера - лектор Пенка Кунева

11:30 – 13:00: Адаптивна оркестрова музика - лектор Борислав Славов

13 март

10:00 – 11:30: Neal Acree: A Journey In Music - лектор Нийл Акрий

11:30 – 13:00: Звуков дизайн и композиране на музика за игри в България - лектор Елица Александрова

Чуйте интервюто на Юра Трошанова с Нийл Акрий в  звуковия файл под снимката вляво.