„Стилен подарък от Виена“ ще дебютира в София

„Стилен подарък от Виена“ ще дебютира в София

22.03.2018г., зала „България“

На 22 март в зала „България“дебют на Софийска сцена ще направи Сера Гьош, наричана от почитателите си „стилен подарък от Виена“. Заедно със Софийската филхармония и маестро Герит Присниц тя ще представи фрагменти от опери на Рихард Щраус и Рихард Вагнер. След публиката в Рим, Бон, Торонто, Южна Корея, Русия, Израел, Истанбул, Мюзикферайн, Концертхаус и Щатсопер, любителите на операта в София също ще могат да се насладят на един забележителен глас в програма за големи артисти.

Билети на касата на зала „България“ и онлайн на Ипей и Тикетсбг.

На 10 години Сера Гьош забавлява близките си, като имитира много успешно оперно пеене. На 16 смята операта за старомодна и скучна и мечтае да стане актриса. Семейството и учителите обаче са убедени в музикалния й талант и тя завършва Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“ в Истанбул, след което получава бакалавърска степен във Виенската консерватория (2011). Дебютира в ролята на Лейла от операта „Лейла и Меджун” от Ялчън Тура в Истанбулския театър. Гастролира в ролята на Констанца от „Отвличане от сарая“ на Моцарт в театрите в Люксембург, Антверпен, Манхайм. Участва като Аделе в „Прилепът” на Й. Щраус в състава на Виенската държавна опера в спектакли в Тайван и Южна Корея. Изпълнява сопрановите партии в кантатни и ораториални произведения (в Анкара, Истанбул, Виена, Бон и Рим). От 2012 до 2017 изнася ежегодни концерти в Златната зала на Виенската Мюзикферайн, в Голямата зала на Концертхаус – Виена, на сцената на Виенската щатсопер. През 2014 концертира в Канада, Русия, САЩ (с концерти в Линкълн център в Ню Йорк). В периода 2012-2015 С. Гьош е солистка на Виенската Фолксопер, след което преминава на свободна практика. Сера Гьош е известна на българската публика от участията си през последните два сезона на сцената на Варненската опера в ролята на Виолета из оп. „Травиата” на Верди. Паралелно с това през 2016 тя концертира в Бостън, Ванкувър, Вашингтон, Ню Йорк, Монреал, Торонто, Виена, Баден Баден, а през 2017 изнася концерт с Моцартови арии и дуети, изпълнява песни на Райнхолд Глиер със Словенския филхармоничен оркестър.
Почитателите я наричат „стилен подарък от Виена“, а критиците предричат бляскава кариера. Сера гостува в София за първи път с амбициозна програма: със Софийската филхармония и маестро Герит Присниц тя ще представи фрагменти от оперите „Саломе“ и „Електра“ на Рихард Щраус и „Тристан и Изолда“ от Рихард Вагнер.

Роденият в Бон диригент Герит Присниц дирижира „Легенда за Йосиф“ на Рихард Щраус във Виенската държавна опера, „Танхойзер“ на Рихард Вагнер в театър „Кемниц“, произведения на Берлиоз, Моцарт, Пучини, Офенбах и Щраус във Виенската фолксопер, както и симфонични концерти в Дортмунд (Германия), Улсан (Южна Корея) и София през 2017/2018. Дирижира спектаклите на „Албърт Херинг“, „Русалка“, „Прилепът“, „Кармен“, „Хофманови разкази“, „Чудният театър“ (Х.В.Хенце), „Танц около Св. Стефан“ (Ернст Кшенек) и др. От 2011 г. той е художествен ръководител на Виенска академична филхармония (WAPH) с редовни концерти в Мюзикферайн и Концертхаус. Осъществява записи за SONY Classical и Unitel.
Герит Присниц е възпитаник на Моцартеума в Залцбург при Денис Ръсел Дейвис и Карл Кампер. Дирижира в театъра в Ерфурт (2001-2006), в Токио и Нагоя, в Линц, Грац, Люцерн, Марибор, Болоня, Бари, Есен, Мюнхен, Нюрнберг и др.