Австрийският цигулар Волфганг Давид гостува на Софийска филхармония на 1 март

Австрийският цигулар Волфганг Давид гостува на Софийска филхармония на 1 март

1.03.2018г., 19ч., зала „България“

Две от най-великите произведения от епохата на романтизма - Четвърта симфония на Йоханес Брамс и Концерт за цигулка и оркестър на Макс Брух ще прозвучат в зала „България” на 1 март. По покана на Софийска филхармония солист на концерта ще бъде виртуозният цигулар Волфганг Давид, а на диригентския пулт ще се качи маестро Найден Тодоров.

Английското музикално списание The Strad описва свиренето на Давид като „емоционално, толкова богато, колкото може да се пожелае” и това го прави най-подходящият избор за концерт с музиката на Брамс и Брух. Волфганг Давид дълго време е солист на Кралския филхармоничен оркестър, а в момента е желан гост солист на симфоничните оркестри в цял свят. Цигуларят е изнасял концерти в прочути зали като Карнеги Хол (Ню Йорк), Музикферайн и Концертхаус (Виена), Виктория Хол (Женева), Уигмор Хол (Лондон) и др.

Четвъртата симфония на Брамс е своеобразна обобщаваща кулминация на творчеството и светогледа на Брамс. Тя е универсална по своя замисъл, съчетава класическата цикличност и трагичност с романтичния жанр, като спазва основния принцип на симфонията - „от радост към трагедия”.

Концерт за цигулка №1 на Макс Брух е сред най-знамените музикални опуси на XIX век, показателен за инструменталната естетика от епохата на романтизма със съчетанието на богата емоционалност, драматизъм, красива мелодичност и виртуозно майсторство.

Билетите за концерта от цикъла „Обичате ли Брамс?” на 1 март са на цени от 10 до 20 лв. и са налични на касата на зала „България”, epay, ticketsbg и eventim.