Максим Венгеров е звездата в програмата на  „Европейски музикален фестивал“ 2018

Максим Венгеров е звездата в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018

На 30-ти март цигуларят ще открие фестивала с Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс

Феноменалният руски цигулар Максим Венгеров е звездата в програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“. На 30-ти март големият музикант ще участва в откриването на фестивала с изпълнение на Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс. Венгеров ще свири със Софийската филхармония под диригентската палка на Найден Тодоров. В програмата е включена също и Симфония №1 от Брамс. Мащабното събитие ще се състои в зала №1 на НДК от 20:00 ч. и е един от акцентите в официалната културна програма на София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Европейски музикален фестивал“ 2018 ще представи общо 13 събития с участието на над 350 музиканти. Програмата включва концерти със симфонична и камерна музика, джаз, филмова музика, както и специално събитие за деца. На форума ще гостуват музиканти от Италия, Испания, Австрия, САЩ, Русия и др. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г., а съорганизатор е Министерството на културата на Република България.

През сезон 2017/2018 Максим Венгеров продължава своята уникална кариера на цигулар, диригент и педагог. През октомври м.г. той изнесе два забележителни концерта в Карнеги Хол (Ню Йорк) със Симфоничния оркестър на Монреал под диригентството на Кент Нагано. През същия месец той осъществи световната премиера на Концерт за цигулка от китайския композитор Циганг Чен (Qigang Chen), написан специално за Венгеров. Изпълнението бе част от Международния музикален фестивал в Пекин. В края на м. януари 2018 г. цигуларят изнесе блестящ рецитал в престижната зала „Стратмор“ във Вашингтон заедно с пианиста Рустем Сайткулов. Вестник „Вашингтон поуст“ пише следното по повод концерта: „Спиращо дъха изпълнение! Венгеров свири с такава вродена лекота, че техническите трудности не се усетиха от публиката“. Също през януари Максим Венгеров бе диригент и солист в концерт от Международната академия „Менухин“ в Швейцария със специален гост Чечилия Бартоли. През февруари и март му предстоят концерти в Цюрих и Сантяго, както и майсторски клас в Лондон.

Изявата на Максим Венгеров в София на 30-ти март се очаква с голям интерес от българската публика, която още помни първото му гостуване у нас през 2006 г. с Оркестъра на Класик ФМ радио.Билетите за концерта са в интензивна продажба и част от ценовите категории вече са изчерпани. Продажбата е на касите в зала „България“, в билетния център на НДК, както и онлайн на Ticketsbg.com.

Прочетете повече за музикантите и фестивала ТУК