Лиса Джерард и Йордан Камджалов изпълняват симфония с уникална композиция

Лиса Джерард и Йордан Камджалов изпълняват симфония с уникална композиция

Чуйте интервю с маестрото

„Кулминация в тишината“ – така определя „Симфония на скръбните песни“ визионерът Йордан Камджалов. Макар необичайно да е това определение за оркестрово произведение, Третата симфония на Хенрик Гурецки е уникална композиция със своите три бавни и изключително въздействащи части. „Ленто-ленто-ленто“, обяснено на музикален език - такава е формулата на уникалната симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира, в изпълнение на българския международен оркестър GENESIS ORCHESTRA със солист, певицата Лиса Джерард.

През 2015г. Камджалов дирижира Симфонията за първи път заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. По-особеното на това изпълнение е фактът, че той застава на пулта без партитура – изключително постижение, което многократно засилва усещането от силно въздействащата музика. Композиторът Петерис Васкс определя стила на Камджалов като „вулкан и аскет“, а критиците не могат да скрият възторга си от това, че маестрото и филхармонията успяват да предизвикат напрежение и интензивност, кулминиращи именно във върховното усещане за „крещяща тишина“. От своя страна, самото произведение се асоциира с промяната на стила на Хенрик Гурецки. Той се ориентира към опростяване на стила си и максимално редуциране на композиционните средства към този период на творчеството си.

Вокалното изпълнение в „Симфония на скръбните песни“ на 14 март в Зала 1 на НДК е поверено на световноизвестната дива Лиса Джерард. През 80-те години на миналия век заедно с Брендан Пери тя създава даркуейв дуото DEAD CAN DANCE. Освен изпълнител, Лиса Джерард е и композитор на официалната музика на редица филми като „Гладиатор“, „Горящия човек“ и новозеландската продукция с множество награди „Ездачът на китове“. За работата си по „Гладиатор“, заедно с Ханс Цимер, Лиса Джерард получава номинация за „Оскар", но печели отличието „Златен глобус" и много други международни награди за филмова музика. На съвместния концерт с визионера Камджалов публиката ще има шанса отново да чуе и "Sacrifice” - песен от саундтрака на филма „Вътрешен човек“ , в който участва Ал Пачино, получил 9 номинации за Оскар през 1999г. На сцената ще излезе и другата съставна част от Концептуалната Културна Платформа на Йордан Камджалов – Музикална лаборатория за човека.

Уникалният концерт на Лиса Джерард и Йордан Камджалов, заедно с GENESIS ORCHESTRA ще се проведе на 14 март в Зала 1 на НДК. Билети на касите на Easy Pay в цялата страна, както и онлайн на EPAY.BG

Чуйте повече за концерта от диригента Йордан Камджалов в интервюто на Юра Трошанова, което ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.