Носителката на „Грами“ Ана Ибара ще пее в София под диригенството на Давид Хименес

Носителката на „Грами“ Ана Ибара ще пее в София под диригенството на Давид Хименес

25.01.18г., 19ч., зала „България“

Испанското мецосопрано Ана Ибара ще пее за първи път в съпровод на Софийската филхармония. Обичана заради „богатия си и широкообхватен“ глас, оперната прима става популярна не само с вокалните си качества, но и с неповторимата си артистичност. Давид Хименес, който е ученик на Херберт фон Караян и племенник на Хосе Карерас, е добре познат на българските меломани от своите предишни гостувания. На 25 януари 2018г. от 19ч. в зала „България“ талантливата оперна певица и изтъкнатият диригент ще представят програма с музикални шедьоври, написани от Де Файя, Хименес, Бизе, Барбиер, Римски-Корсаков и Серано.

Билети на цени 20 и 10 лева може да закупите на на касата на зала „България“ и онлайн на sofiaphilharmonic.com

След оперния си дебют през 2000 г. като Дона Елвира в “Дон Жуан”, Ана Ибара има активна международна кариера. Носителка на престижни награди, сред които Premio Opera Actual заедно с Пласидо Доминго и наградата "Грами" за записите на “Фалстаф”. Тя е пее редовно в Театър „Лисеу“ в Барселона, Кралския театър в Мадрид, Канадската опера, Мариинския театър, „Ла Моне“ в Брюксел, Английската национална опера, Хонконгската опера, Театро Колон в Буенос Айрес и др.. Ана Ибара е работила с диригенти като сър Колин Дейвис, Яник Незе-Сеген, Марк Минковски, Хесус Лопес Кобос, Едуард Гарднър, Жозеп Понс, Хуанхо Мена, Франц Паул Декер, Бертран дьо Били, Енрике Мацола, Филип Ентремо, Пол Гудуин и Жереми Роре. Ана Ибара се е превъплъщавала в образите на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе, Далила („Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс), превъплъщенията й като Амнерис („Aида“ от Джузепе Верди) или Aзучена („Трубадур“ от Джузепе Верди). Репертоарът й включва и произведения от Стравински и Барток. В творческата биография на мецосопраното се отличават  участията й в световни премиери на съвременни творби на Леонардо Балда, Шавие Монсалвадж и др. Ана Ибара има записи за Дойче Грамофон, Опус Арте, BBC, Dynamic и Naxos.

Диригентът Давид Хименес, който е роден в Барселона, започва да учи пиано и композиция в Консерваторията в родния си град. По-късно специализира дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена при Карл Остерайхер и в Кралската академия за музика в Лондон при сър Колин Дейвис. След дебюта си през 1994г. в Хановер със Симфоничния оркестър на NDR, испанският маестро се изявява на пулта на някои от най-прочутите концертни зали като Роял Албърт Хол в Лондон, Берлинската филхармония, зала „Плейел“ в Париж, Концертхаус- Виена, Сънтори хол- Токио, Карнеги хол и Ейвъри Фишер Хол в Ню Йорк. Дирижирал е Виенската, Лондонската и Мюнхенската филхармонии, Оркестъра на Париж и оркестъра на Миланската Скала, с участието на солисти от ранга на Йо-Йо Ма и Антонио Менезес. В момента е главен гост-диригент на Букурещката филхармония и почетен диригент на Симфоничния оркестър дел Вайес в Барселона. Операта заема особено място в неговия творчески път. Давид Хименес е дирижирал прочути певци като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Кири Те Канава, Роберто Аланя, Анджела Георгиу, Брин Терфел и др. в различни оперни произведения, поставени на сцените на Миланската Скала, Виенската Щатсопер, Ковънт Гардън, Оперите в Цюрих, Вашингтон и Сидни, Дойче опер - Берлин, Театър Шанз-Елизе- Париж, Театър „Лисеу“ - Барселона, Кралския театър -Мадрид. Записите на Давид Хименес са издадени под знака на Decca, BMG Classics, Koch-Schwann, Erato и Discmedi.

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с мецосопраното Ана Ибара и диригента Давид Хименес Карерас от Испания в звуковия файл под снимката вляво.