Виенската филхармония посреща 2018г. под палката на Мути

Виенската филхармония посреща 2018г. под палката на Мути

Италианският маестро

Новогодишният концерт на Виенската филхармония е едно от най-очакваните събития за почитателите на класическия звук по целия свят. На 1 януари 2018г. реномираният оркестър ще бъде дирижиран от Рикардо Мути. 76-годишният италианец ще се качи за 5-ти път на диригентския пулт на състава в първия ден на новата година. До момента той е ръководил оркестъра през 1993г., 1997г., 2000г. и 2004г. по време на престижното събитие. Забележителното сътрудничество на Рикардо Мути с Виенските филхармоници започва през 1971г. на Залцбургския фестивал. Впоследствие прочутият маестро е заставал около 500 пъти на диригентския подиум на авторитетния оркестър. Неговите задълбочени познания за специфичния звук на състава и изработването на всеки детайл от изпълнението придават особена значимост на всеки концерт. Още по-интересен е факта, че в Залцбург Рикардо Мути бе обявен за Почетен член на Виенската филхармония по повод неговия 70-ти рожден ден /2011г./, с което отново бе доказана силната връзка между диригента и оркестъра, основан през 1842г.

В програмата на концерта ще прозвучи част от огромния репертоар на фамилията Щраус и нейните съвременници Франц фон Супе и Алфонс Цибулка. Вижте подробностите ТУК Звукозаписната компания Sony Classical подготвя издаването на записа от музикалната проява на CD, DVD, Blu-ray, както и на плоча. Новогодишният концерт на 2018г. ще бъде излъчен в над 90 държави /вкл. България/ и ще бъде гледан от 50 милиона телевизионни зрители по света.

От 2015г. Виенската филхармония си сътрудничи с Виенските градски градини, чиито специалисти създават празничната аранжировка от цветя в Златната зала на Музикферайн. За концепцията на ежегодните флорални мотиви се изисква сериозен опит и професионализъм, с който разполагат градинарите, цветарите и дизайнерите на тържественото събитие. Тяхната работа започва от 27 декември, за да може всичко да бъде готово за музикалния празник.

Поради изключително голямото търсене на билети за традиционните в края на годината три концерта на Виенската филхармония /30 и 31 декември и 1 януари/, в началото на всяка нова година културната институция организира жребий в сайта си. По този начин всички почитатели на класическата музика имат равни шансове да се сдобият с желаните пропуски. Записванията за участие в томболата ще се извършва между 2 януари и 28 февруари 2018г., съобщават от Виенската филхармония.