Силвия Георгиева – в памет на Зузана Ружичкова

Силвия Георгиева – в памет на Зузана Ружичкова

Българската чембалистка

Българската чембалистка Силвия Георгиева е последната ученичка на знаменитата Зузана Ружичкова /1927-2017/. Тя пристигна в София, за да свири снощи пред българската публика в памет на своята прочута преподавателка и часове преди концерта гостува в студиото на Класик ФМ. „Тя беше човек… много „на земята“, не хвърчеше във въздуха. Избираше си студентите и не работеше с всекиго“, си спомня Силвия Георгиева. Самата тя попада в класа на проф. Ружичкова в Пражката музикална академия, след участието си като органист в конкурса „Пражка пролет“ през месец май на 1989г. Тогава Зузана Ружичкова е в журито и след като чува младата българка, отправя настойчивата си препоръка към нея да кандидатства в Академията, за да остане в Прага: „И това беше моят шанс, който просто ме намери в Рудолфинума, зад кулисите, в Чешката филхармония “, казва днес Силвия. Като ученик и учител тази връзка е продължила чак до самата кончина на проф. Ружичкова: „Аз бях в контакт с нея до последния момент и ние се видяхме може би три седмици преди тя да почине - разговаряхме и тя ми каза: „Силвия, вземете си ноти и елате на урок!“ - но този урок, обаче, така и не се състои. Благодарение на кръга музиканти около Зузана Ружичкова, Силвия Георгиева успява да се срещне с нейния първи ученик –прочутият Кристофър Хогууд /1941-2014/, един от най-големите познавачи на старата музика, а също и великолепен чембалист, с когото я свързва творчеството на чешкия композитор Иржи Антонин Бенда. „Хогууд издаде всички сонати на Бенда, а аз ги изсвирих. И тя беше много щастлива с учениците си - нашата професорка - и каза: „Дори само това да остане след мен, е достатъчно!“

Силвия Георгиева живее в Прага вече 28 години. А дали се чувства чужденец сред музикантите в Чехия все още? „В нашия бранш нещата опират до можене – казва тя – чужденецът, ако е на тяхното ниво, няма никакъв шанс. Има шанс само, ако е над тях!“ След обучението си в Пражката музикална академия /чембало – при Зузана Ружичкова и орган - при проф. Милан Шлехта/, тя продължава да работи върху усъвършенстването си, срещайки в професионалния си път и други знаменити музиканти, катодиригентите Хелмут Рилинг или Либор Пешек. Започнала развитието си от Музикалното училище в Бургас и Българската държавна консерватория /сега НМА/, където факултативно учи орган при проф. Нева Кръстева, днес тя вече изнася концерти в САЩ, Румъния, Русия, Полша, Германия, Австрия, Италия, Швейцария, Белгия, Франция, разбира се, и в България, където гостува вече за 11-ти път. Днес тя е единственият български чембалист и изпълнител на старинна музика с кариера на голямата световна сцена и един от малцината български музиканти, записвали за компанията Harmonia Mundi. Има записи за Чешкото радио и телевизия, за Радио Франс, Швейцарската телевизия, ORF в Австрия и още много други медии. Тя е първият чужденец, а и първият българин, защитил дисертация в Пражката музикална академия - нейната докторска дисертация е на тема „Бароковата теория на афектите“, трудът предизвиква изключителен интерес сред музикалните среди в Прага и след издаването си бива изкупен само за 20 дни.

За изкуството на чембалото, историята и репертоара за този стар инструмент, за неговите най-значими автори, за преклонението към легендарната чешка чембалистка Зузана Ружичкова – за всичко това научете повече от разговора на Юра Трошанова със Силвия Георгиева, под снимката вляво!