Светлин Русев – за концерта „Духът на Европа“ и дебюта си в Полша

Светлин Русев – за концерта „Духът на Европа“ и дебюта си в Полша

На 1 януари в НДК

Концертът „Духът на Европа“ ще бъде първото събитие в България, с което Националния дворец на културата ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС. Събитието ще се проведе на 1 януари от 18:00 часа в зала 1 на НДК под патронажа на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и министъра на културата на Република България Боил Банов.

Солист ще бъде изтъкнатият български цигулар Светлин Русев. „От малък имам удоволствието и шанса да свиря с Фестивалния оркестър. Творбите са много, тъй като са на композитор от всяка държава-членка на ЕС“, заяви Светлин Русев в ефира на Класик ФМ радио. България ще бъде представена с „Нестинарски танц“ от балета „Нестинарка“ на Марин Големинов. „Има страни, от където може би никога някои хора не сме й чували композитори, като например по-малките страни-членки на ЕС, така че някои от произведенията ще чуя и ще видя за първи път“, признава цигулковият виртуоз. „Направих дълъг списък с възможните произведения, които да изпълня. Заедно с маестро Табаков се спряхме на 4 от тях: Еужен Изаи – „Berceuse“ (Белгия)- може би първо изпълнение за България, Хенрик Виенявски – „Полонез в ре мажор“ (Полша), Жул Масне – Медитация из операта „Таис“ (Франция); Николо Паганини – „La Campanella“ от Концерт за цигулка и оркестър №2 си минор, oп.7 (Италия)“, обяснява Русев.

Концертът ще премине под палката на Емил Табаков, който дълги години е заставал на диригентския подиум по време на Празничния новогодишен концерт и е бил музикален директор на Новогодишния музикален фестивал в НДК. В съботното „Сутрешно кафе“ с водещ Радостина Узунова забележителният маестро припомни, че през 2007г. е дирижирал концерт по повод влизането на България в ЕС, когато е прозвучала музика от 27 държави. Тогава страната ни е била представена заедно с Румъния с произведението „Хоро Стакато“ /Динику-Владигеров/. Той изрази благодарността си към екипа на НДК и лично на дългогодишната радиоводеща в Класик ФМ Юлияна Караатанасова, която основно е осъществявала контактите с различни институции за осигуряването на нотния материал. За предстоящия концерт Табаков признава, че тепърва разучава партитурите на всички избрани нови произведения, което е предизвикателство за него.

„Свирил съм с него не само в България, а и в Турция и Македония. Ценя изключително много неговите музикални, композиторски умения, но и неговите човешки качества“, посочи още Светлин Русев. Неотдавна българският цигулар бе избран за концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария. В предаването „Сутрешно кафе“ с водещ Георги Митов-Геми той изрази вълнението си около работата с диригента Джонатан Нот, впечатлен от „начина, по който музицира…Например, някои екстремни неща от рода на три различни темпа в един такт“. От средата на януари 2018г. Русев ще работи отново с английския маестро, като през месец май е планирано турне в Латинска Америка. Талантливият българин, който свири на първия пулт на Оркестъра на Френското национално радио, се сдоби и с преподавателско място в Женева. Въпреки че от около 10 години предава знанията и уменията си на възпитаниците на Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, сега той ще запознава младите музиканти в Haute Ecole de Musique de Genève – HEM с тънкостите на цигулковото майсторство. „Класът е малък, но може би ще се развие в бъдеще“, подчертава виртуозният музикант.

Какво още разказа Светлин Русев за дебюта си в полския град Шчечин и за звукозаписните си проекти с Жан-Жак Канторов, чуйте в звуковия файл под снимките вляво, където ще откриете и интервюто с маестро Емил Табаков.

Вижте програмата на концерта „Духът на Европа“ ТУК