40 венецуелски музиканти отиват в изгнание

От Симфоничния оркестър “Симон Боливар”

Четиридесет венецуелски музиканти от Симфоничния оркестър “Симон Боливар” са решили да отидат в изгнание, съобщава испанският ежедневник “Ел Паис”. Това означава около една трета от пултовете на оркестъра да бъдат освободени вследствие на нестабилността на формацията. Решението на музикантите има и по-дълбоки корени- кризата, която започна от миналата пролет и доведе до протести по улиците на страната срещу управлението на Николас Мадуро.

В публикацията на “Ел Паис” се посочва, че тази значителна част от оркестрантите е решила да приеме предложенията, пристигнали от симфонични състави извън Венецуела. Въпреки това, Националната система на детските и младежки оркестри, известна повече като “Ел Система” информира, че местата на напусналите музиканти вече са заети от други млади таланти. Общият брой на тези дарования в страната достига повече от 900 000.

Засега диригентът на Симфоничния оркестър “Симон Боливар” Густаво Дудамел запазва мълчание относно създалата се ситуация. Маестрото отмени две предвидени турнета с оркестъра, след като преди няколко месеца поиска прекратяване на репресиите на режима на Мадуро. По информация на испанския вестник, “Дудамел не се завърна поради страх от репресии. Неговите колеги в оркестъра са уплашени, че могат да му вземат паспорта и да го вкарат в затвора”. Както вече ви информирахме, 36-годишният венецуелски диригент беше поканен да се качи на пулта на Парижката национална опера за постановката “Бохеми” от Джакомо Пучини, а преди това трябваше да дирижира оркестър Kungliga Filharmonikerna по време на церемонията по връчването на Нобеловата награда за 2017г. И двете събития бяха излъчени в ефира на medici.tv . Дудамел дирижира и в саундтрака на филмовата продукция на Дисни "Лешникотрошачката и четирите кралства" с музиката на Чайковски. В лентата участват Кийра Найтли, Морган Фрийман и Хелън Мирън. Премиерата предстои през октомври 2018г.